sunnuntai 12. helmikuuta 2017

Nälkäsignaalit ja intuitiivinen syöminen

"Syö kun olet nälkäinen ja lopeta kun olet kylläinen."

Kuinka moni onkaan mahtanut kuulla tämän niin simppelin ohjeen?
Koska sitähän se on: yksinkertaista. Mutta meillä ihmisillä on taito tehdä siitä vaikeaa etenkin parantuessa syömishäiriöstä.
Mikä siinä on niin vaikeaa? Mitä se edes on, onko se kehon nälkää vai mielen nälkää?
Ja lopuksi: milloin voi alkaa syödä näiden signaalien mukaan?




Ensiksikin selvitetään mitä tarkoitetaan nälkäsignaaleilla?
Nälkä- ja kylläisyyssignaalit ovat meidän kehomme äärettömän hieno ja monimutkainen energiatasapainon ja syömisen säätelyjärjestelmä, jonka avulla me pysymme omassa biologisessa painossamme ja myös esimerkiksi rasvavarasto pysyy samankaltaisena. Kun nälkäsignaalit toimivat oikein osaa ihminen automaattisesti syödä kehon viestien mukaan, eli syö kun on nälkäinen ja lopettaa kun on kylläinen.
Nälkäsignaalit perustuvat tiettyjen hormonien toimintaan, muun muassa leptiinin, greliinin ja insuliinin. Tässä blogissa törmäät varmasti usein tuohon sanaan leptiini, eikä syyttä sillä se on meidän yksi pääasiallisimmista kylläisyyshormoneista, ja sen tehtävä on säädellä kylläisyyttä, nälkää ja energiatasoa. Kun ihmisellä on nälkä laskee leptiinin taso, jolloin esimerkiksi tietyt ruokahimot ja etenkin hiilihydraattipitoista ruokaa koskevat himot nousevat. Hiilihydraatit vaikuttavat suoraan leptiinin ja serotoniinin tasoihin positiivisesti, joten tämä on syynä siihen miksi tekee nälkäisenä mieli kaikkea hiilaripitoista. Toki myös verensokeri vaikuttaa tähän, sillä aivomme tarvitsevat jatkuvalla syötöllä glukoosia, joka taas nostaa verensokerin tasoa ja pitää meidät hengissä ja valppaana ja saa meidät taas jaksamaan hetken aikaa.

Kun keho on täysin tasapainossa niin energialtaan kuin hormonitoiminnaltaan, niin nälkä- ja kylläisyyssignaalit toimivat synkronisesti. Tähän liittyy olennaisesti intuitiivinen syöminen, jolloin ihminen syö ollessaan nälkäinen ja syö kehoa kuunnellen. Tämä taas on olennainen tekijä biologisen normaalipainon ylläpitämisessä, sillä kun keho tunnistaa varastojen alkavan tyhjentyä lähettää se viestiä nälällä, että nyt pitää saada lisää täydennystä. Kun tunnistamme tämän ja osaamme kuunnella kehon viestejä, osaamme antaa keholle juuri niitä ravintoaineita mitä se nyt tarvitsee.




MinnieMaud kannustaa intuitiiviseen syömiseen mutta samalla se asettaa myös rajat mikä on todella tärkeää syömishäiriöstä toivuttaessa.
Olitpa sitten rajoittanut ruokaasi viikon tai vuoden, on se aiheuttanut kehoosi vähintäänkin energian epätasapainon ja varastojen tyhjentymisen. Vatsalaukku on kutistunut eikä hormonien tuotanto ole kohdillaan, jolloin taas nälkä- ja kylläisyyssignaalit eivät toimi luotettavasti.
Mikäli tässä vaiheessa yrittää henkilö syödä omien nälkäsignaalien mukaan, ne ohjaavat hänet hyvin todennäköisesti syömään aivan liian vähän ja tämä taas ylläpitää elimistön nälkiintymistilaa eikä keho pysty toipumaan.
Jotta pystyttäisiin korjata tämä tilanne ja annettaisiin omien nälkäsignaalien toipumiselle mahdollisuus on täsmäsyöminen välttämätöntä, eli syödään tietyin väliajoin vaikka ei olisi tippaakaan nälkä. Kun nälkä pikkuhiljaa alkaa herätä niin sitten pitää syödä aina enemmän ja enemmän omaa kehoaan ja mielihaluja kuunnellen.
Olen paljon puhunut siitä, miten olen hyvin ateriasuunnitelmien vastainen ihminen johtuen siitä, että omat atsini ovat aina olleet aivan liian pieniä eikä mun nälkää ja mielihaluja olla koskaan otettu siinä huomioon. Mutta tämä on asia, jossa puollan tietyn kaltaista ateriasuunnitelmaa ja korostan sitä, että se on puhtaasti pohja, jonka yli pitää mennä. Voit noudattaa ateriasuunnitelmaa ja MinnieMaudia yhtäaikaa juurikin niin, että pidät atsin puhtaasti pohjana, jonka päälle rupeat rakentamaan uutta eli toisin sanoen syöt mitä ateriasuunnitelmassa lukee ja syöt vielä lisää. Mikäli atsisi on 2000 kilokalorin atsi ja minimisi on vaikka 2500 kcal, saat sen täyteen esimerkiksi kahdella suklaapatukalla.

Mutta miten kauan pitää toimia MM:n sääntöjen mukaan, ja milloin voi siirtyä syömään omien nälkäsignaalien mukaan?
Nyrkkisääntönä pidetään sitä, että painon normalisoituminen on täysin valmis - eli sinulla ei ole enää nesteturvotusta, ylimääräistä rasvavarastoa ja painosi on täysin jakautunut - eikä sinulla ole enää nälkiintymisen oireita.
Nälkiintymisen oireita ovat muun muassa hiusten lähtö, väsymys, heikotus, kuukautisten pois jääminen tai muutokset kierrossa tai epäsäännöllisyys, jatkuvat ruoka-ajatukset ja pakkomielteet, hauraat kynnet, huono iho, pistelyä raajoissa, pyörrytys, erilaiset kivut, mielialan muutokset (ärtyisyys, ahdistuneisuus, masentuneisuus, ei kiinnostu mistään, apaattisuus, joustamattomuus ja jäykkyys erityisesti omia sairaita rutiineja kohtaan) hitaus, puutostilat, keskittymisvaikeudet ja ns. brain fog eli muisti tyhjenee yllättäen tai tulee blackouteja tai et esimerkiksi tiedä mitä olet tekemässä tai missä olet, kontrollin menettämisen pelko ja pelko ahmimisesta, eristäytyneisyys ja ihmissuhteiden kärsiminen, uniongelmat, kylmä, ruoansulatuksen ongelmat, painon nouseminen hyvin pienillä määrillä.

Eli kun sinulla ei ole enää kylmä, mielialasi on sinulle normaali, et kärsi enää ruoka-ajatuksista ja pakkomielteistä, aineenvaihduntasi on normalisoitunut, hormonitoimintasi on normaali (eli kuukautiset tulevat säännöllisesti), et ole väsynyt eikä hiuksesi lähde enää jne, voit alkaa siirtyä syömään nälkäsignaalien mukaan. Tässä kuitenkin on hyvä olla hereillä, sillä syömishäiriö ottaa herkästi vallan ja tajuamattasi olet pudottanut energiamäärät puoleen, sillä oletkin vaihtanut normituotteet dieettiversioilla ja puputat salaattia vakuuttaen itsellesi, että tämä on normaalia.
Jotta tältä vältyttäisiin pitää tämä muutos tehdä varoen, esimerkiksi syöt muuten suunnitelman (minimien) mukaan kuten ennenkin, mutta syöt yhden aterian nälkäsignaaliesi mukaan, tai voit ottaa jonkin ajanjakson (esimerkiksi pari viikkoa) jonka ajan syöt nälkäsignaaliesi mukaan ja kirjoitat ylös mitä syöt. Sitten voit laskea parin viikon jälkeen paljonko olet päivässä syönyt, ja mikäli päivittäinen energiansaantisi on huomattavasti vähemmän kuin minimit (esimerkiksi syöt alle 1800-2000 kcal), palaa silloin takaisin minimeihin ja anna kehollesi lisää aikaa toipua.




Loppupeleissä sinä itse tiedät milloin on se hetki siirtyä noiden yllä mainittujen seikkojen lisäksi noudattamaan nälkä- ja kylläisyyssignaaleja, joten luota itseesi!
Älä kyseenalaista kehosi viestejä siinä määrin, että korvaat lasagneaterian kanasalaatilla tai mietit voitko oikeasti syödä sitä mitä tekee mieli, koska tällöin et anna kehollesi oikeita ravintoaineita. MinnieMaudin säännöt ovat kuitenkin sellaiset, että ne pitää pitää mukanaan loppuelämän. Toipumisaikana tehty työ pitää olla sen verran vankka, että se toimii uutena, vahvana pohjana elämälle, eli että pystyt oikeasti syömään niitä niinkin pelottavia ruoka-aineita kuin sokeria ja rasvaa etkä huijaa itseäsi sillä, että voit muka paremmin kun syöt sitä parsakaalta ja kanaa.
Eli ne donitsit, suklaat, pitsat jne, niiden pitää säilyä elämässäsi. Vaikka niitä ei aina tekisikään mieli, niin sinun pitää kuitenkin pystyä syömään niitä.
Samoin on levon laita. Olet toipumisajan levännyt eikä lepääminen saa jäädä siihen. Intuitiiviseen syömiseen liittyy kiinteästi lepäämisen osaaminen ja sen tunnistaminen ja sen toteuttaminen, eli kuunnellaan kokonaisvaltaisesti kehon viestejä, kunnioitetaan niitä ja noudatetaan niitä.

Olen usein maininnut Instan puolella toipumisajasta nauttimisesta ja kerron siitä täälläkin nyt.
Parantuminen syömishäiriöstä on totta vie rankkaa mutta ei sitä tarvitse tehdä yhtään sen rankemmaksi. Päin vastoin sitä voi hyödyntää niin, että avartaa omaa ruokamaailmaansa, kokeilee uusia ruokia ja makuja ja etsii uusia ruokasuosikkeja. Syöminen on ahdistavaa etenkin toipumisen alussa mutta oikeasti syöminen on mieletön nautinto, koska ruoka on hyvää ja nyt on sellainen tilanne, että saat syödä niin paljon kaikkea kuin ikinä haluat! Millä tapaa tämä on jotenkin huono tai negatiivinen asia, en tähän keksi yhtäkään vastausta.
Jos et ole vielä tottunut kuuntelemaan kehon viestejä, niin nyt on aika opetella. Pysäytä se päässä surraava kalorilaskuri ja vertaaja ja mieti mitä sinun kehosi nyt viestittää: mitä sinun tekee mieli? Onko hankalaa sallia itselleen täyttä pysähtymistä ja relaamista vaikka kroppa oikeasti viestittää kaikin keinoin pysähtymisen tarpeesta; särkee joka paikkaa, jalat tuntuu raskailta, raajoja pistelee ja vaan väsyttää.
Ota tämä aika avosylin ja avomielin vastaan, koska se työ minkä teet tänään tulee määrittämään sen millainen on ensi viikkosi.


Lisätietoa hiilihydraateista täällä.
Lisätietoa aineenvaihdunnasta ja hormonitoiminnasta täällä.
Lisää ateriavinkkejä ateriasuunnitelmaa noudattaville täällä.
Lisäksi täällä lyhyesti selitetty erinomainen tutkimus 1960-luvulla tehdystä The Vermont Prison Overfeeding Studysta, joka kertoo ettei ihminen oikeasti liho ylipainoiseksi syömällä paljon. Tämä on toinen tutkimus, jonka jokaisen sh-potilaan olisi erittäin hyvä lukea!

-Heidi

141 kommenttia:

  1. Kiitos hyvästä kirjoituksesta.
    Taas niin asiaa.
    Meitin pitää yksinkertaisesti syödä ja hyväksyä kaikki ruuat.
    Ei ole kiellettyjä, huonoja ruokia.
    Ollaan sallivia itsellemme!:)

    VastaaPoista
  2. Vähään aikaan en ole ehtinyt kommentoimaan kirjoituksiisi, mutta kaikki olen lukenut.

    Tämä kirjoitus on pysäyttävä. Se saa miettimään, millaista elämä voi olla. Onko elämä pelkkää ahdistusta, syömisen rajoittamista ja ateriasuunnitelman seuraamista? Voisiko elämä olla hetkessä elämistä, iloa, ihmissuhteita ja uusia kokemuksia?

    Toimit hyvänä esimerkkinä ja sait minut pohtimaan sitä, mikä estäisi muutaman suklaakonvehdin nauttimista. Lihomisen pelko? Kontrolli? Se mitä, voisi tapahtua?

    Teksistäsi välittyy rutkasti rakkautta ja elämän viisautta. Huomaa, että tiedät aiheesta todella paljon! Kokemusasiantuntijuus pukee sinua, sillä sinulla on niin paljon annettavaa aiheesta, niille, jotka etsivät polkua parantumiseen.

    Hirvittää se, kuinka vaikeaa syöminen on. Lapsi osaa  säännellä syömänsä ruoan määrän, mutta tarvitsee aikuisen tarjoamaan sopia ruokia. Aikuisena tämä ei ole niin helppoa.

    VastaaPoista
  3. Niin samaa mieltä.
    Voin yhtyä edellisten kommentteihin.
    Todella syvällinen teksti. Heidi kiitos!:)

    Niinpä, miksi elämään ja etenkin syömiseen ei voisi olla rennompi ja vapaampi ote?
    Miks tosiaan laskeskellaan kaloreita ja jokaista suupalaa? Miks vouhotetaan ja ollaan paniikissa, jos syö"liikaa" tai on muutama kilo ylimäärästä.
    Miks syömisestä on tehty/tullu niin hitsin vaikeeta? Älytöntä.
    Kontrollista, rajoituksista ja kielloista tulis luopua ja olla itselleen sallivampi ja hyväksyvämpi. Jälkkäreitä kehiin ja "herkkuja" hyvällä omalla tunnolla aina kun mieli tekee!

    Ahistaa tällanen tiukkapipoinen touhu ja villitys!
    Milläs se loppus? Media yks paha, joka saa pienen ihmisen pään sekasin....

    :)
    Sini

    VastaaPoista
  4. Tosi hyvä kirjoitus ja tuli itselleni tosi tarpeeseen. Olen useasti miettinyt, että kun sairaudesta toipuu, että uskallanko syödä ja uskoa omia nälkäsignaaleja. Muistan kun kävin sairauden pahimmassa vaiheessa ravitsemusterapeutilla, niin minulle annettin ruokavaliosuunnitelma, jossa oli 1800 kcal. Ja kun kerroin, että himoitsen makeaa koko ajan ja syö niitä päivittäin, niin minulle kerrottiin, että en saa syödä makeaa joka päivä. Herkut huonontavat ruokavalion laatua liikaa.

    Omasta mielestä en saanut sieltä tarpeeksi kannustavaa hoitoa ja tuntui, että omia syömisiä piti selitellä koko ajan. Terapeutin mielestä, ei haitannut vaikka liikuin jo silloin paljon. Olin tyrmistynyt. Jotenkin alitajuisesti toivoin, että joku sanoisi, että nyt saa laittaa liikunnan tauolle. Onneksi oivalsin asia itse.

    Tästä palstasta on ollut minulle enemmän hyötyä kuin mistään muusta aiemmasta. Sori, jos kirjoitus näyttää sekavalta. Krjoitan tätä ruokatuntini aikana.

    Ihanaa kevättä kaikille!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Tosi ikävää kuulla, että sulla on noin huonoja kokemuksia hoidosta mutta ollakseni täysin rehellinen niin en mä ole yllättynyt.
      Mä sain vähän samankaltaisen kommentin Sjoen sh-yksikön ravitsemusterapeutilta koskien makeita ruokia (aka herkkuja, vaikka vihaankin tuota ruokien jaottelemista). Kun kerroin mun jäätävästä makeanhimosta niin sain ohjeeksi, että ennemmin proteiinipatukka ja hedelmä kuin suklaapatukka, ja jos syö sitä makeaa niin sen edestä pitää sitten poistaa jotain ruoka-ainesta aterialta. Kaikkein paras on jos syö vain kerran pari viikossa makeaa, koska se on niin epäterveellistä.
      Niin että mitä?!

      Mä koin kans tuon selittelyn tarpeen: tunsin että mun piti selittää ja oikeuttaa mun syömät ruoat jollain tapaa. Koin myös, että mä olin jotenkin huono (huono anorektikko/huono parantuja) sen perusteella mitä söin.
      Ja tämähän on täyttä bullshittiä! Ei kenenkään syömishäiriöisten parissa toimivien ammattilaisten pitäisi koskaan neuvoa noin tai antaa sellaista tunnetta, että ruoat pitää jotenkin selittää, ne ruoat joita keho oikeasti käskee syömään! Ja vielä pahempi se, että mikäli atsi ei sulle vaan sovi niin sut leimataan toivottomaksi tapaukseksi, vastahakoiseksi ja vaikeaksi potilaaksi.

      Mulla on onneksi ollut pirunmoinen onni saada loistava psykologi tueksi ja ilman häntä en varmasti olisi tässä. Kun sh-polin henkilökunta kyseenalaisti ihan kaiken niin psykologini luotti muhun ja sanoi, että itsehän sitä on oman problematiikkansa paras asiantuntija.
      Ja sen mä haluan sullekin sanoa. Luota itseesi, koska sä kyllä tiedät mitä tehdä ja sä tunnet itsesi parhaiten! Ns. ammattilaisilta saa jos jonkinlaista "neuvoa" osakseen ja totta kai niitä on hyvä kuunnella mutta aina ne eivät ole meille kaikkein parhaita.

      Tsemppiä sulle! :)

      Poista
    2. Huih, miten pienet kalorit...ja sillä muka pitäs pärjätä....
      Kyllähän sitä varmast tosiaan saa ihan hyviäkin neuvoja ja vinkkejä ravitsemusterapeuteilta, mutta on myös niin, että kyl on suhtauduttava varauksella ja vähän tulkittava ja otettava sielt ne hyvät pointit ja osa jättää oman onnensa nojaan.
      Ei kaikkee tartte ottaa niin kirjaimellisesti.

      Kyl se vaan niin on, että pitää kuunnella itteään ja mielitekojaan.
      Jos hittovie haluu syödä ja kroppakin vaatii ja kaipaa makeaa, niin sit antaa mennä vaan. Mä en ainakaan enää kuuntele näit saarnoja, mitä pitäs syödä ja mitä muka ei tai pitäs vähentää. Ei ne koske meitä sh:n kanssa olevia.
      Ja toisaalta muutenkaan ei pitäs laatia mitään tollasii yleisii syömisohjeita, kun ei ne kaikille sovi kuitenkaan ja ei niitä myöskään kaikki noudata.
      Mä syön ainakii niin paljon ja usein kun tarve on ja makeaa joka päivä. Ja myös yöpalaa ennen nukkumaan menoa.

      Syö säkin vaan kunnolla ja sysää tollanen ravitsemusterapeutin minikalorisuunnitelma romukoppaan. Syöt vatsaa täyteen ja reilusti. Ja sitä makiaa ehottomasti!
      Rohkeest vaan haastat itteäs.

      Kivaa kevään odotusta minunkin puolest!

      Poista
  5. Hei Heidi,

    Katsoin sun ihanaa pizz-kuvaa instassa ja kyllä vesi herahti kielelle. Pizza on hyvää ja ruoksaa ruokaa. Turhaan sitä parjataan.

    Kirjoitit, että sulla on taas erilaisia pelkoja ruuista ym.

    Työnnä juu ne lihomisajstukset ym.syrjään, syö taas joku päivä uudestaan pizzaa ja muita itsellesi vaikeita ruokia. Että ne alkais taas näyttämään ns.ok-ruuan leimaa. Ajattelet, että että pizza on pastaruokasi erimuodossa.
    Mä himosn ny kaikkee makeeta..aina tekee suolasen jälkeen makiaa ja välipalaksikin teen kanssa joku paakelsi. Esim.eilen ja tänään juustokakkua, viime viikolla söin korvapuusteja, sit oli marjapiirakkaa ja vaniljakastiketta....ym.ym.
    Ja hei tän lisäks syön suklaata, lakua, toffeeta...
    Ja voin sanoo, että ei oo paino noussu mihinkään, vaikka syön viis kuus kertaa päiväs ja isoja ruoka-annoksia..
    VATSA TÄYTEEN!

    Kyllä syödä juu pitää, oon hiffannu, että ei laihduttamisen kans kandee leikkiä.
    Vauriot on ja voi olla melko järkyttäviä ja elinikäisiä.
    Ja sit se luisevan olotilan kanssa oleminen ei muutenkaan sen kaiken häpeän kanssa ole kovin nautinnollista!

    Syökää ja nauttikaa. Me tarvitaan sapuskaa moneen moneen juttuun...ei pelkästään siihen että jaksaa. Aivot ja sisäelimet vaatii omansa.

    On tuhoisaa tuhota omaa kehoaan. Hui. Kyllä elämästä kandee nauttia ja esim.huomenna on Ystävänpäivä, niin syödä jotain toooosi hyväääää!!!

    Iloista Ystävänpäivää kaikille!!:)

    :)

    - L

    VastaaPoista
  6. Syömisestä, kaloreista, kuureista, laihduttamisesta,linjoista ym. tuutataan ihan liikaa.
    Ei sitä ihminen tolkuttomaks liho ihan tost noin vain. Siihen vaikuttaa monta juttuu ja kun jotkut ei oikeest saa painoo nousemaan vaik kuin pistelee pöperöö naamariin.
    Ja se pitää muistaa, että voi ja saa syödä herkkui ym.mikään yksittäinen ruoka ei lihota ketään kertaheitolla älyttömäks.
    Että se on ihan periaattees sama mistä kaikesta päivittäisen energiantarpeensa hankkii ja saa. Voi vaik joka päivä syödä karkkia tai pizzaa...mut se on eri asia tekeekö oikeest mieli just pizzaa joka päivä vai söiskö välil.muutakii...vaik risottoo, pastaa, pottumuusia, lihaa, kanaa ym.

    Ja sit me kulutetaan eri tavalla, niin me tarvitaan energiaa erilaisiin toimintoihin ym.
    Ja koska ollaan yksilöllisiä, ei voi verrata syökö joku vaan puuroo ja toinen vetää jättiannoksen kinkkukiusausta, leipää ja suklaata ym.
    Että voi kun jatkuva laihuuden ihannointi tuomittas ja keskityttäs ihan vaan nauttimaan ja olemaan tyytyväisiä siihen miten on!:)

    Erilaisuus on rikkautta!

    Ja syöminen on ihanaa.

    Juuri porkkanakakkukahvit nauttien, päivällistä himoiten...

    Syön jo aika hyvällä omalla tunnolla, vaikka välil tää yliterveellisen elämän hehkutus puskee tuutista ja syyllistää mielessä...mut yritän puskee sen ajatuksistani ja keskittyä omaan syömiseen ja ruuasta nauttimiseen!!!

    Terkuin. Nelli

    VastaaPoista
  7. Hei,
    Just niin hyvät kommentit....kumpa ihmiset sen tajuis, että päivät on erilaisii, välil on nälkäsempi ja välil vähemmän nälkäsempi, toisinaan kuluu hirveest energiaa ja toisinaan taas vähän vähemmän. Joten kyl sitä vaan syödä pitää ja saa mättää aika paljon, ja silti pysyy ihan tasapainoisessa olotilassa. Ei se paino siittä juur välttämättä liikahtele suuntaan eikä toiseen. Ja ei siellä vaakalla kyl kandee rampatakaan. Ei jokaista grammaa ja kiloo kropassa tartte vahdata. Toisinaan se putoo toisinaan nousee, ihan on normaalia.

    Niin jos monelle laihduttaminen on hankalaa niin kyllä se lihottaminen/lihasmassan kerryttäminenkin todella vaatii töitä. Sillä ei sitä noin vain naps kukaan liho.

    Mut just se, että jos on kovin alipainoinen ym. ja pitäs kiloi saada, niin sithän on just syötäväkin kyl tosissaan paljon ja energiapitosta ruokaa. Eikä missään nimes pihtailla ja kompensoida. Eikä liikaa paranis liikkuakaan, että sais sitä energiaa tarpeeks ja ylikin.
    Sehän toisaalt on aivan mahtava tilanne, kun voi syödä ja sallia itselleen hyvän nautinnot.

    :)

    VastaaPoista
  8. Ihanaa ystävänpäivää kaikki tasapuolisesti!!!:)
    Toivottavssti teillä on hyvä buusti meneillään ja kiva päivä!


    VastaaPoista
  9. Hei naiset,
    Tässä kaikessa tuntuu nyt monella unohtuvan se tärkee, tärkee pointti, vaik kaikkia pelkoja matkalla onkin ja mietitään lihomista. Sitä nyt ei vaan saa pelätä. Pois se häiritsemästä ajatuksia!
    Sillä meitinhän just pitää oppia hyväksymäänkin se painon nousu, lihasmassan kertyminen, pöhöttyminen, turvottava olo ym.
    Koska ruoka on meitin lääkettä ja meidän on "opeteltava" syömään kunnolla ja just saatavakin niitä kiloja lisää

    Meidän tarkoitushan kaiketi monella on PArantua! Ja eihän me parannuta ja voida hyvin, jos me ei aleta syömään ja hyväksytä meidän muuttuvaa kehoa, olemusta ja tunnetta.

    Se on nyt se mikä meitin sh-potilaiden pitäs hiffata....että erilaiset pelot, triggerit, ym.kuuluu parantumisprosessiin..mutta meidän pitää ottaa meidän lääke eli syödä, syödä ja syödä!
    Sehän meitin tavote on. Parantuminen, toipuminen, hyvinvointi.
    Pois luuviuluolotilasta.
    Ja silloin, että voidaan parantua, meidän on just hyväksyttävä että paino nousee ja saadaan naisellisia muotoja!!!
    Vai halutaanko olla luut töröllään olevia tikkukeppejä, jolle iskee tuhansia vaurioita ja ikäviä elämää vaikeuttavia haavoja.

    Aletaanpa naiset syömään ja hyväksymään itseämme kaikkine puolineen.
    Me ollaan paljon enemmän kun mitä luulaan meidän ulkomuodon perusteella.
    Ollaan ylpeitä itsestämme, ja nautitaan saavutuksistamme. Kun paino nousee ja saadaan muotoja ja vähän pöhötystäkin,niin nautitaan. Ollaan Naisia isolla N:llä!!!!! Iloitaan siitä, se on kohti parantumista!!!

    Näin se vaan on. Hyväksyminen on avainsana!

    Oikein, oikein valloittavaa ystävänpäivää sh-ystäväiset.
    Taistelkaa, ei saa luovuttaa ja antaa sh:lle periksi!!!
    Joten kaikenlaista ihanaa syötävää vaan kehiin.

    Heidi, mulla menos kans sellanen kausi, että tuntuu, että mä oon koko ajan nälkänen...
    Syön viis kuus kertaa päiväs ja viel ihan iltamyöhälle asti. Eilenkin suklaata viel yöpalaks...eka aattelin, että onk normaalii ny syödä ja syödä...mut sit muistin tätä blogia...pitää just syödä, kun ajattelee ruokaa ja mieli tekee.
    Isoi annoksii menee ja välil turvottaa, mut se vaan pitää hyväksyy...mitä sitten ajattelen....turvottakoon, se ei tarkota mitään pahaa vaan kuuluu prosessiin ja silti vaan lisää ruokaa kehiin. Hah ja turvotus ohi.

    Että kiitos Heidi tää on parasta mitä voi saada tueksi sh:n selättämiseen.
    Ei pysty lähellekään mitkään tiukan kuurin dieetit. Romukoppaan sellaset.

    - K


    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Moikka!

      Ja kuule kyllä on normaalia syödä ja syödä kun siltä tuntuu!
      Sulla saattaa olla extreme hunger päällä, jolloin tärkeintä on syödä. Älä välitä mistään kalorimääristä vaan nyt saat ja nyt sun pitää mennä minimien yli, ja muista ettei ole mitenkään mahdollista syödä liikaa!
      Kaikki ruoka tulee nyt tarpeeseen, joten nauti siitä myös :)
      Itsekin syön aina yöpalana muutaman rivin suklaata, saapahan paremmin unen päästä kiinni :D

      Jos et ole näitä katsonut niin vilkaisepas:
      https://freeyourrecovery.blogspot.fi/search/label/Extreme%20hunger

      Kiitos paljon ajatuksia sisältävästä kommentista, mahtavaa lukea näitä! :)

      Poista
  10. Juu höpön löpöt voi ja kannattaa antaa noille kaikenmaailman dieettivinkeille ja ateriasuunnitelmille. Tai jollekin joka muka antaa hyviä ohjeita, että ei kandeis muka syödä makeeta, tai rasvaa, vaan protskuu vaan. Ei ei, missään tapauksessa..hyvänen aika. Ei pelkällä protskulla pidä energiaa saada. On se nähty mihin sekin johtaa, ei hyvä seuraa ja kunnian kukko laula.
    Monipuolista ja itseään kuunnellen massut täyteen.
    Meijän ny vaan pitää syödä, että me saadaan lihasmassaa ja painoo tervehtyäksemme. Että kaikenmaailman rajoitukset ja kiellot pitää ny vaan mitätöidä. Kaikki sallittua todellakin koko elämän ajan.

    Ihanaa ystävänpäivää kaikille :)

    VastaaPoista
  11. Heips,
    ei nyt kuulu tähän osioon...mutta kun uusin ketju, niin kirjoitan tähän.
    Mitä haittaa siittä on jos ny menkat ei pyöri, kun iältänikin olen jo nelikymppinen, että eiköhän ne loppus kohta muutenkin? Tai mitä hyötyy on jos syön saadakseni itseäni ns.lihaksikkaammaksi ja painoa lisää, kun nyt bmi 15 ja voin ihan hyvin. Syön paljon ja monipuolisesti koko ajan, mutta en ole tietoisesti "tankannut", että paino nousisi ym.
    Kandeisko muuttaa ruokailussa jotain tai ehkä liikkumisessa ym. että painoa tulisikin lisää vai jatkaako vaan näin ja olla tyytyväinen?

    :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Moikka!

      No osteoporoosin riski nousee huomattavasti etenkin sun ikä huomioiden (ei sillä että vanha olisit, vaan tarkoitan lähinnä hormonaalisia muutoksia, ns. menopaussia).
      Alipaino tekee sen, että kehossa ei ole riittävästi rasvakudosta, joka on meidän tärkein hormoneja muodostava elin. Sama ilmiö käy esim. shitnessurheilijoilla, joilla rasvakudoksen määrä on alhainen ja vastaavasti lihasmassaa on enemmän: keho ei pysty muodostamaan tarvittavia hormoneja optimaalisesti, ja hormonitoiminnan epätasapaino nostaa osteoporoosin riskiä. Eli muutos rajusta alipainosta hoikaksi ja lihaksikkaaksi ei tule reversoimaan tätä osteoporoosin riskiä, vaan vain ja ainoastaan painon normalisointi sun ihan omaan biologiseen normaalipainoon ja hormonitoiminnan palauttaminen normaaliksi.

      Sanoit voivasi ihan hyvin noin rajussa alipainossa, mikä kertoo sitä että olet ilmeisesti ollut tuossa tilanteessa jo pidempään. Keho sopeutuu tilanteeseen, jolloin itse turtuu ja alkaa pitämään epänormaalia uutena normaalina. Syöt paljon ja monipuolisesti mutta et kunnolla riittävästi.
      Oletko sä oikeasti tyytyväinen oloosi? Tunnetko itsesi onnelliseksi, elinvoimaiseksi, terveeksi? Ihmissuhteet kukoistaa, työ kukoistaa, kroppa on elämänsä kunnossa?
      Vai voisiko asiat olla paremmin?

      Jo pelkästään osteoporoosin takia mä sinun tilanteessa tekisin todellakin muutoksia, eli oikeasti söisin enemmän ja lopettaisin sen liikunnan. Antaisin kropalle mahdollisuuden toipua, omalle mielelle mahdollisuuden toipua ja tekisin suunnan muutoksen. Miksi elää "ihan hyvin" kun voi elää aika pirun hyvin?

      Älä tyydy neljäsosaan vaan vaadi kokonaista, koska se neljäsosa on 75% huonompaa elämänlaatua kuin mitä se parhaimmillaan voi olla.

      Tsemppiä! :)

      Poista
    2. Kiitos, kiitos tästä. :)
      Mä oon ehkä tosiaan tottunu tähän oloon.
      Tilanne voisi olla kyllä varmaan vieläkin parempi, aivan totta..koska onhan mulla se sh-tausta. Ja sit häpeän tunne ruipelosta ulkomuodosta johtuen ja tiettyjä "pelkoja".
      Muuten hyvin menee.

      Se on kyl sanottava, että oon mä kyl saanu täältä jo roimasti ajattelemisen aiheita, joita voisi vaan käytännössä enemmän toteuttaa.

      Tuo minkä mainitsit liikunnan himmaamisesta..niin se täytyy kyl myöntääkin, että olen kovasti liikkeessä. Sekin varmaan ylläpitää sitä, että eipä ne kilot paljo kerry vaikka syön ja syön. Kulutan myös paljon.

      Että siinä sen näkee, että kyllä ihminen energiaa tarttee aika paljon ennen kun lihois ja paino nousee. Mä olen kaiken lisäks melkoinen herkkuperse, eli tykkään makiasta ja syönkin kyl joka päivä kaikenlaista herkkuu jälkkäriks, välipalaks ym. Ja pastaa ja leipää kuluu. Samoin juustoja, kermaisia ruokia.ym.
      Että kun joku pohti että jos jotain tietyyy syö, niin siks paino nousis holtittomasti. Ei se kyl ihan niin mee.


      Paino mul on pysyny usean vuoden liki samois lukemis, vaikka syön esim.paljon enemmän kun moni mun kaveri.

      Niin mä saatan ottaa jopa ns.yöpalaakin, vaik oon syöny hyvän reilun iltapalan, jolla jaksaa. Mut sit jonain iltoina maha niin kun kurisis..niin nappaan viel jotain pientä:)

      Joku saattaa ihmetelläkin, miten muka minä syön niin paljon, kun syön ja on siitä huolimatta valtavan laiha.
      Esim.ravintolassa pizza menee kevyesti ja isot pasta-annokset myös..ei tuota mitään ongelmaa. Hyvin jaksaa syödä, eikä tunnu missään. Tai no sopivan täyteen tulee, niin kun kuuluukin tulla!
      On mulle sanottu kyl, että syötkö sä? Miten oot noin laiha?

      :)


      Poista
    3. Heissan,

      Mulle tulikin mieleen, että eipä sh ole enää mikään nuorten tyttöjen sairaus pelkästään.
      Aika paljon on varmaan myös ns.piilo-sh:ta, silleen että peitellään se treenaamisen taakse tai sen, että kokeilee yhtä sun toista dieettiä ja selitellään omaa käytöstä ja valintoja ihmeselityksillä.

      Ite oon kans nelikymppinen ja ortodeksian vankina ja nuorena taas anoreksian läpikäynyt. Ja olenpa sivusilmällä ja konkreettisesti nähnyt vieressä näitä yhden sortin syömishäiriöisiä, jotka elävät tosi kurinalaista elämää ja treenaavat intopiukeena muun elämän kustannuksella.
      Ne on pahoja triggereitä itelle, kun nää tyypit taukotiloissa lounaalla ym.syö vaan jotain smoothieita, rehuja tai yhden hedelmän. Ja sillä sit jaksetaan.
      Ja ite siin sit yrität syödä kunnon lounasta...no ei siitä mitään ole tullutkaan...väistämättä on lounaat pienentyny itelläkin. Kotona toki sit ottaa reilut satsit. Koska pitäs taas syödä monipuolisesti ja isosti, kun on päässy kilot kariseen aikalailla. Mutta ajatusmaailmassakin ois työtä tehtävänä...
      Mitä Heidi vinkiks?
      Oon nyt tutustunut näihin sivuihin ja oon kyllä häkeltyny näistä kirjoituksista.
      Uskomattoman paljon rohkaisevia ja kannustavia tekstejä.
      Toivon, että tää tukee mua, koska on jo jotain muutosta alkanu tapahtua. Esim.oon lisänny erilaisten makeiden syöntiä reilusti ja maistuu ihanalta.
      Mutta kuten tääl moni niin munkin paha ongelma on vertailu, liika liikunta, skippailu ja sosiaalisten tilanteiden kohtaaminen ruokailun merkeis.

      Mut joo, siis en tiiä minkä ikäsiä sh-potilaita tääl vierailee ja lueskelee, että onko ikäskaala millanen, mutta kyllä tää sairaus koskettaa monen ikäsiä ja enenevissä määrin myös keski-ikäsiä nuoria naisia:)

      - Elina

      Poista
    4. Moikka Elina, ja kyllä sä olet ihan oikeassa!
      Tämä shitnesskulttuuri on tehnyt syömishäiriöisestä käyttäytymisestä salonkikelpoista ja vedotaan sitten siihen, että dieetti on päällä, treeneistä ei voi luistaa tai makrot eivät ole täysin kohdallaan. Eli tekosyitä kaikki.

      Tästä aiheesta on ihan todella loistavia kommenttiketjuja syntynyt, joten linkkaan ne sulle tähän alle:
      https://freeyourrecovery.blogspot.fi/2016/12/overshooting-mita-ja-miksi.html?showComment=1485972983194#c3758652550923486310
      http://freeyourrecovery.blogspot.fi/2016/12/syomishairiot-ja-persoonallisuus.html
      http://freeyourrecovery.blogspot.fi/2016/10/ahdistus-sairauden-voima-ja-toipumisen.html
      http://freeyourrecovery.blogspot.fi/2016/10/terveellinen-vs-epaterveellinen-ruoka.html?showComment=1484329897308#c638931910271507889

      Ja ajatuksista on täällä:
      https://freeyourrecovery.blogspot.fi/2017/02/ajatuksen-voima.html

      Tuo kuulostaa kyllä tosi kinkkiseltä tilanteelta, mutta toisaalta et oikein voi antaa muiden vaikuttaa sun käyttäytymiseen. Mä myös tuon sen radikaalin jutun esille, että ihminen haluaa syödä ja nämä shitnessaajatkin pitää cheatdaytä ja murehtii sitä, etteivät voi syödä sitä tätä ja tuota, kun taas sinulle se on lääke.
      Eli sä olet oikeastaan etuoikeutetussa asemassa: sä saat syödä mitä haluat ja sun pitää syödä paljon! Miten tämä on jotenkin huono juttu? Tämähän on pirun mahtavaa!! :D

      Olen itse tehnyt niin, että muutin nämä ns. recovery-pakot positiivisiksi nautinnoiksi: mulla on lupa levätä ja syödä, ja kukapa ei haluais levätä ja syödä ja antaa painon nousta erittäin hyvällä omallatunnolla?
      Vaikken noin ihan aidosti uskonutkaan niin sen negatiivisen ajatuksen ("en kestä enää levätä","en halua enää levätä", "ahdistaa syödä näin paljon", "miks mun pitää syödä näin paljon") positiiviseksi ja vielä niin, että se korosti mun oikeutta ja sallivuutta: mä saan syödä näin paljon ja ruoka on ihanaa, mä saan vaan levätä ja tuijottaa Netflixiä ja syödä kolme suklaalevyä siinä samalla.
      Fake it till you make it!

      Aivan kuten sh niin myös toipuminen tapahtuu pään sisällä ja ajatusmaailmassa, mutta tietenkin mukana on myös tää fyysinen puoli.
      Kysypä varsin työpaikalla eri ihmisiltä, että mitä he haluaisivat aidosti oikeasti syödä, jos kaikki olisi sallittua eikä mistään fyysisistä muutoksista tarvis murehtia?
      Itse saattaisin vielä tehdä niin, että listaisin nämä muiden vastaukset ylös ja aina heidän edessään söisin näitä haaveruokia oikein hyvällä omallatunnolla :'D

      Tosi hienoa kuulla noista muutoksista, joita olet tehnyt, se on selvä askel oikeeseen suuntaan! Tämä sairaus on todella pirullinen eikä tosiaan katso mitään ikää tai sukupuolta, mutta kyllä tästä voi parantuakin, onneksi!

      Tsemppiä, ja vilkaisepas noita linkkaamiani keskusteluja, niissä on todella loistavaa tekstiä! :)

      Poista
  12. Pakko kommentoida ja kertoa hyviäkin uutisia. Tytär tuli taannoin koulusta, jossa kotitalousopettaja oli sanonut, että joka päivä saa syödä herkkuja! Jee, tämä antaa paljon uskoa siihen, että ehkäpä asiat alkavatkin nyt pikkuhiljaa muuttua oikeaan suuntaan :)

    -Maikku

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Oi vitsit tämä oli päivän piristys!! :D
      Kiitos tästä! :)

      Poista
    2. Mahtavaa...upeeta! Siis ihanaa, oispa tuollaisia maikkoja muuallakin:)
      Siinä on niin oikealla asenteella varustettu kotitalousope! Hänelle pisteet!

      Herkkuja tosiaan saa ja pitää syödä joka päivä. Ne on vain yks osa kokonaisuutta ja siks maailma ei siihen kaadu, jos niitä syö!

      Oi miten onnelliseks mä tulin tuosta:)
      Kiitos!

      Poista
    3. Samaa samaa aattelen miekii. Huippujuttu!!!
      Kaikkee saa ja pitää syödä!
      Olen ite kova makian perään ja syön just niin paljon ja usein erilaisia herkkui, kun mielu tekee. Sillä nekin kuuluu elämään ja mikään ruoka ei oo toistaan parempi tai pahempi.
      On siinä nimittäin töitä tehty, että tähän pisteeseen oon päässy.
      Eli pakko vaan täsmäsyödä, vaikka ei ois nälkä.
      Ruoka on elinehto meille ja siks syötävä vaan.
      Välil ihmettelen, kun vedän järkyttävii satsei sapuskaa ja silti ajattelen ruokaa....pohdin mitähän sit viel vois ottaa vai voinko.
      On melkosta kun ruokaan liittyvät asiat pyörii mieles. Mut se on se sh kaiketi viel takaraivolla ja ylläpitää olemassaoloaan?

      - V

      Poista
  13. Tämä oli hyvä kirjoitus!

    Vähän ihmetyttää, että monella on vissiin ollut huonoja ravitsemusterapeutteja ja liian pieniä ateriasuunnitelmia. Mun ravitsemusterapeutti oikein kannustaa atsin ylittämisiin ja kaikenlaiseen vaihteluun ja "herkkujenkin" syömiseen. Toki pelkkiä "herkkuja" hänkään ei suosittele syötävän, mutta joka päivä voi tai melkeimpä pitääkin ottaa jotakin esimerkiksi jälkiruoiksi ja välipaloiksi, eikä mistään ruoasta ole koskaan sanonut etteikö sitä saisi syödä. Myös kalorimäärät vastaavat ihan näitä MM:n minimejä, joten en tiedä onko se nyt loppujen lopuksi huonokaan juttu noudattaa jonkinlaista joustavaa ja sallivaa ateriasuunnitelmaa. Itsellä ainakin on toiminut.

    Psykiatrisella puolella onkin sitten minullakin huonoja hoitokokemuksia. Ja sairaalan osastoilla. Voi huoh...

    Tsemppiä kaikille toipujille!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Ehkä psyk.puolella ei ratet ole kovin erikoistuneita syömishäiriöiden hoitoon tai ainakin tällaisen tuntuman olen itse saanut. Yhden ainoan hyvän raten olen itse tavannut muutettuani Sjoelle mutta siitä on jo vuosia aikaa. Liekö hän enää harjoittaa ammattiaan? En tiedä.

      On tosi hyvä, että sulle on sattunut hyvä rate kohdalle!
      Olen sikäli samaa mieltä kanssasi, että ei kaikki atsit ole aina tuhoon tuomittuja. Mikäli se on tehty pelkäksi pohjaksi ja todella joustavaksi, niin se voi olla tosi hyvä juttu! :) Suurin osa kuitenkin käy läpi extreme hungerin ja sen olen itse huomannut olevan suuri kompastuskivi myös ammattilaisille, sillä kannustetaan syömään mielihalujen mukaan vain tietyssä määrin - juurikin mainitsemasi esimerkki herkkujen syönnistä jälkiruoaksi ja/tai joksikin välipalaksi - eikä välttämättä ymmärretä sitä niiden ns. herkkujen syönnin tärkeyttä. Tuijotetaan liiaksi suosituksia ja pelätään samaa kuin sh, eli että herkkujen syöminen tekee meistä sairaita ja ylipainosta kärsiviä vaikka asia on just päin vastoin.

      Tämä sun kommentti sai mut taas miettimään tätä Suomen sh-hoidon repaleisuutta ja paikkakuntakohtaisuutta, koska tosi paljon riippuu hoidon saanti henkilön omasta paikkakunnasta. Asuessani Haapavedellä en tavannut yhtäkään hoitotahon ammattilaista, joka olisi yhtään tajunnut asiasta, ja Oulussakin anoreksian hoito oli delegoitu yhdelle suljetulle psyk. osastolle, ja rate oli juurikin tätä 8 leipää päivässä -ammattikuntaa. Toki olen laittanut merkille senkin, että vaikka olisi sh-polin asiakas niin ei sekään ole automaattinen tae hyvästä hoidosta.
      Onhan meillä Käypä hoito -suositukset, mutta se vaan korostaa tätä repaleisuutta: revitään kasaan yksi ammattilainen sieltä ja toinen täältä, usein ihan eri paikkakunnilta vielä ja seilataan näiden väliä. Yksi antaa yhtä neuvoa ja toinen haukkuu toisen ammattitaidon ihan päin seiniä.
      Mutta toisaalta tämä on myös mahdollistanut sen, että on löytänyt muun hoitomallin, toimivan hoitomallin, jota ei olisi löytynyt ilman yrityksiä ja erehdyksiä :)

      Kiitos sulle viestistä ja tsemppiä!

      Poista
  14. Mie kuule pohdin sitä että miten hyväksyä normipaino, tervehtyminen ja kuinka sit syödä?
    Kun aattelee, että nyt voi, saa ja pitää syödä paljon. Niin mitenkähän sit selviää tunteiden ja ajatusten kans, kun pohtii, että saanko nyt syödäkään enää niin paljon, usein ja niitä ihania herkkuja.
    Nyt kun tottuu runsaisiin annoksiin ja huomaa, että on ihanaa kun saa syödä paljon. Oikein nauttii siittä, että saa mättää kaikkee ihanaa ruokaa.

    - Terhi

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Moikka Terhi!

      Vuokko on tehnyt muuttuvasta kehosta hyvän postauksen, siihen linkki alla:
      https://freeyourrecovery.blogspot.fi/2016/10/miten-kestaa-oma-muuttuva-keho-ja.html

      Mutta omasta kokemuksesta voin sanoa sen, että sen kehon hyväksymisen eteen pitää tehdä töitä ja ennen kaikkea pitää antaa itselleen aikaa ja ravintoa! Aivoilta vie suunnilleen vuoden päivät toipua biologisen normaalipainon saavuttamisen jälkeen, joten se ei käy hetkessä. Eli tästä syystä pään sanotaan aina tulevan viimeisenä: keho toipuu ensimmäiseksi mutta aivojen toipuminen ja uuden ajattelumallin oppiminen vie aikaa.

      Toipuminen on myös valinta, joka pitää tehdä joka päivä joka aterialla ja pitää hyväksyä ne ehdot osana diiliä. Ei ole muuta vaihtoehtoa kuin normalisoida paino ja syödä, se on vaan pakko ja se on hyväksyttävä.
      Ajatuksiin liittyvä postaus löytyy seuraavasta linkistä:
      http://freeyourrecovery.blogspot.fi/2017/02/ajatuksen-voima.html

      Mitä vielä tuohon ruokaan tulee, niin sä et "totu" siihen ruokaan etkä sä "opeta" kroppaasi runsaille aterioille. Sä korjaat kehoasi näillä ruoilla ja nälkiintymisen takia se ruoka pyörii mielessä ja pelottaa voiko näin sitten syödä toipumisen jälkeen.
      Vastaus on, että kyllä voi. Sä opit kuuntelemaan kehoasi, syömään kehon viestien mukaan ja rav.tilan korjaaminen aiheuttaa sen ettet terveenä panikoi sitä voitko syödä yhden keksin vai puolikkaan, koska siihen ei tule olemaan sitä tarvetta. Ei ole olemassa mitään recovery-ruokaa ja after recovery-ruokaa, on vain ruokaa joka on ruokaa, joka ei lopu toipumisen jälkeen.

      "MinnieMaudin säännöt ovat kuitenkin sellaiset, että ne pitää pitää mukanaan loppuelämän. Toipumisaikana tehty työ pitää olla sen verran vankka, että se toimii uutena, vahvana pohjana elämälle, eli että pystyt oikeasti syömään niitä niinkin pelottavia ruoka-aineita kuin sokeria ja rasvaa etkä huijaa itseäsi sillä, että voit muka paremmin kun syöt sitä parsakaalta ja kanaa.
      Eli ne donitsit, suklaat, pitsat jne, niiden pitää säilyä elämässäsi. Vaikka niitä ei aina tekisikään mieli, niin sinun pitää kuitenkin pystyä syömään niitä."

      Poista
  15. Kylläpä on mahtavia kirjoituksia ja ajatuksia.
    Nyt kun noista edellisistä moni sh:sta kärsivä ottas onkeensa ja alkais syödä, niin mentäs oikeaan suuntaan.

    Havahduin ja pysähdyin oikein tuohon kirjoutukseen, jonka -K oli kirjoittanut.

    Oikeesti sehän se on se ydin syömisen tarkoitus, joka aluks ainakin varmaan just aateltava, että se on lääkettä, joka otettava tiettyyn aikaan, oli olo mikä tahansa -> sh-potilaan on opittava hyväksymään painon nousu, muotojensa muutos luisevasta tikusta, posket lommollaan olevasta ruipelosta iloisen naisen näköiseksi Naiseksi. Ja mitä se kenenkin kohdalla on, se on erilaista, koska olemme ruumiinrakenteeltamme erilaisia, niin muotomme ovat erilaisia terveenäkin. :)

    VastaaPoista
  16. Jatkan kirjoitusta tuonnempana...
    Puh.loppuu akku.:)

    VastaaPoista
  17. Hei,
    Tuli mieleen, että kuinka kauan oot kärsiny / kamppaillu sh:n kanssa?
    Alkoiko minkä ikäsenä?

    Kauankohan keskimäärin immeiset sh:ta/ anoreksiaa ym.sairastaa...että oikeesti on parantunut siitä...? Onkohan tietoa, tutkimuksia ym.

    Sen verran oon jostain lukenu, että joillekin se jää ns.päälle ja suunnilleen koko ikänsä kamppailevat jollain tavalla sen kans ja sit on muutaman vuoden sairasteluja ja varmasn siltä väliltä. Osalla varmaan sit sitä, että anoreksia muuttuu bulimiaksi tai ortodeksiaksi....

    On kyllä viheliäitä sairauksia...ja todella kehoa rikkovia.

    :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Moikka!

      Mä olen nelisentoista vuotta sairastanut. Olin viidentoista kun sh rupesi puhkeamaan, laihdutusajatukset tulivat päähän ja aloin laihduttamaan mutta vakavammin sairastuin siinä joskus 17-19. ikävuosien välillä, eli viimeinen vuosikymmen on aktiivisesti sairastettua aikaa.

      En tiedä miten kauan keskimäärin esimerkiksi anoreksia kestää, mutta Sylin sivuilla lukee seuraavasti:
      "Suomessa tehdyn tutkimuksen mukaan suurin osa sairastuneista paranee. Anoreksiasta ja epätyypillisestä laihuushäiriöstä kaksi kolmesta paranee viiden vuoden sisällä ja kolme neljästä nuoreen aikuisikään mennessä. Bulimiaa tai epätyypillistä ahmimishäiriötä sairastavista selvästi yli puolet paranee viidessä vuodessa. Tutkimusten mukaan kaikista sairastuneista 80 prosenttia toipuu niin hyvin, että voi elää normaalia elämää."

      Eli pitkäkestoisesta sairaudesta on kyse. Kuolleisuushan tässä sairaudessa on todella korkea, pitkään sairastaneista 5% kuolee, ja kaikista mielenterveyden häiriöistä/sairauksista tällä on kaikkein korkein kuolleisuus.
      Kuulin erään lääkärin sanovan, että puolet paranee ihan hyvin, neljännes kroonistuu ja neljännes kuolee. Ja vaikka parantuisikin itse häiriöstä niin kehon vauriot muistuttaa mahdollisesti loppuiän, ja tokihan mietityttää se, että millaista on elämänlaatu tämän jälkeen? Jatkuvaa tappelua vastaan vai voiko elämästä nauttia?

      Mulle itselleni on ihan viime aikoina käynyt niin, että sairastettu aika on jo yksi iso motivaatio muutokseen: en halua kokea enää sitä samaa, koska ikinä en ole saanut mitään uutta, sh ei ole koskaan antanut mitään sellaista, jota en ole jo kokenut.
      Että kyllä se elämänhalu ja motivaatio alkaa sieltä pilkistämään, vaikkei sitä olisi tippaakaan toipumisen alussa :)

      Poista
  18. Olitko Heidi kauan sairaalassa?
    Ja miten sinne jouduit? Passittiko joku läheinen, terveydenhoitaja ym?
    Huomattiinko sun laihduttaminen lähipiirissä miten ja missä vaiheessa ja kuinka reagoivat/ puuttuivat?

    Toi on kyllä niin totta, että pitäs havahtua siihen, että kyseessä on todella vakava sairaus.
    Joka kerta kun esim.meinaa skipata ruokaa, kompensoida tai rajoittaa syömistään jollain epämääräisellä kontrolloivalla tavalla, Pitäs pysähtyä ja nipistää itseään ja antaa sh-ajatuksille piutpaut. Koska se ei saa ottaa ylivaltaa ja alkaa määrätä. Pitäs todella vakavoitua sen verran, että miettii, että haluaa elää hyvää elämää, eikä joutua esim.sairaalaan, kohdata kropan hajoamista tai vakavia sisöelinvaurioita niin tyhmän asian takia, että rääkkää itseää syömättömyydellä.

    Vakava juttu. Jonka kanssa ei kannattas leikkiä vaan päinvastoin, nujertaa sh ja tehdä päinvastoin kun se yrittää!!!

    :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Mulla on useampia osastojaksoja, laskin että 21 kertaa oon ollut sairaalassa, joten vaihtelee tosi paljon miten mut on otettu sisälle. On ollut useampia pakkohoitojaksoja, jolloin vain pakkohoito on ollut välttämätön pelastamaan hengen, koska siinä kunnossa kieltäydyin aina hyvin järjestelmällisesti vapaaehtoisesta hoidosta.

      Mun sh tuli ilmi niin, että mä kerroin itse. En ole koskaan ollut hyvä kulissien ylläpidossa, salailussa ja valehtelussa ja sitä paitsi asia vaivasi mua paljon, joten kerroin suoraan. Huoli on läheisillä ollut kova ja he ovat yrittäneet ihan kaikkensa ihan kaikin mahdollisin tavoin mutta eipä siinä paljon muut voi mitään tehdä, jos itse ei halua toipua.
      Kyllä mä olen kuullut senkin, että mun luultiin vaan hakevan huomiota tällä tapaa ja se on aika yleinen harhaluulo. Totta kai varmasti jokaisella se on ajatuksissa, me ollaan sosiaalisia laumaeläimiä eikä tulla toimeen ilman muita ihmisiä, joten se on myös luonnollista. Mutta joka ikiseen syömishäiriötapaukseen pitää puuttua asiaankuuluvalla vakavuudella eikä leimata sitä teini-iän hölmöilyksi ta vastaavaksi :/

      Niinpä. Pitäis pysähtyä, tietää mitä pitää tehdä, mutta silti sen jättää sille asteelle. Miksi et sitten pysähdy? Jos haluat paremman elämänlaadun niin mikä estää?

      Poista
  19. Sepä se, moni varmaan ns.unohtaa pysähtyä, ajattelee, että kyllä nyt voi skipata ja oi oonpa syöny paljon kun maha viel turvottavan täysi, enpä taida tarvita muuta. Ajatellaan, että eihän muutkaan, niin kyl mä pärjään...
    Sh-potilas tekee itselleen hallaa niin kauan, kunnes uskaltaa alkaa syödä kunnolla kompensoimatta, skippaamatta sekä jättää kontrolloivan asenteen. Ois otettava rohkea askel ja otettava itseään niskasta ja tosiaan ajateltava kuten täällä jokunen kirjoittanutkin, että ruoka on sh-potilaalle lääkettä, jota otettava säännöllisesti.

    Mites Heidi sä ite aattelet, miks sä aloit aikanaan laihduttaan ja sairastuit anoreksiaan? Ootko aatellu, mikä ois syynä?

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Mä kavahdan tuota "otettava niskasta kiinni" -kommenttia, koska kyse ei ainakaan itseni kohdalla ole koskaan ollut siitä. Kyse on kuitenkin psyykkisestä häiriöstä, tai neurobiologisesta, joten ei sairas ihminen vaan pysty ottamaan itseään niskasta kiinni. Sitä paitsi se on melkoisen mitätöivää sanoa toiselle, että mikset sä jo tee niin, mikset sä viitti syödä enempää kun tiedät mitä tuosta koituu, mikset vaan ota itseäsi niskasta kiinni?

      Mä tiedän mitä sä haet tällä takaa mutta halusin tämän tuoda esille siksi, että näin ei koskaan saisi puhua kenellekään, varsinkaan sairaalle ihmiselle. Todella usein syömishäiriötä sairastava henkilö on myös mitätöivä itseään kohtaan, asenne itseään kohtaan on negatiivinen ja pitää itseään maailman paskimpana ihmisenä. Kun tällaisen ihmisen käsketään vaan ottamaan itseään niskasta kiinni ja lopettamaan, niin tämä lähinnä aiheuttaa vaan lisää negatiivisuutta: en pysty mihinkään, mä en pysty edes syömään, miten paska mä olenkaan!
      Sen sijaan itse omasta mielestäni koen, että tällaisen mitätöivän lähestymistavan sijaan kohdataan ihminen validoivalla tavalla: otetaan henkilön tuska, kokemus- ja ajatusmaailma todesta eikä vähätellä sitä. Laitetaan henkilö itse miettimään keinoja muuttaa tilannetta ja autetaan siinä samalla; ei hyväksytä oireilua, se tehdään selväksi, mutta ei moitita tai tuomita sitä. Me jokainen halutaan kuulua joukkoon, ja toisille avun hakeminen on todella vaikeaa. Jos vastapuoli käskee vaan ottamaan niskasta itseään kiinni, niin siitä on vaan enemmän harmia kuin hyötyä.

      Tästä tuli nyt pieni paasaus mutta tuo sun esimerkkiheitto oli niin hyvä, että se inspiroi mua :D
      Vastasinkin tuosta mun sairaushistoriasta ihan just sun yläpuolelle, ja syinä on kaiketi olleet masentuneisuus, stressi, tosi pitkään jatkunut koulukiusaaminen, ja kyvyttömyys käsitellä isoja tunteita. Lisäksi multa on aina vaadittu paljon ja olen vaatinut itseltäni paljon, eli syitä on siis tosi monia :)

      Poista
    2. Moi Heidi,
      Ehkä joo vähän väärä sanavalinta tuo niskasta kiinni...tarkoitin joo siis sitä, että sh-potilaan itse on tehtävä se ryhtiliike, ja alettava syömään. Pakolla se ei yleensä tule, eikä just sillä, että joku paasaa siinä vieressä, tekisit niin ja tekisit näin, se on sulle hyväksi...ym.
      Olen itse saanut kans kuulla jos jonkinlaisia kommentteja ja ne todella ällöttää.
      Ei ainakaan kannusta.
      Nyt kun olen käynyt terapiassa, niin vasta siellä on aivan ihana ihminen, joka osaa ottaa asiat oikealla tavalla, ja mä pääsen oikeasti "työstämään" ajatusmaailmaani, joka syömisen ohella suuri juttu, johon tarviin muutosta, jotta sh:n ajatukset vähenis.
      Toi on niin totta, että syömishäiriöinen mitätöi itseään. Mulla kans ihan hirveetä itsensä mollaamista ja vähättelyä, vaikka olen menestynyt elämässä hyvin. Aliarvioin itseäni ja vertailen toisiin ja kuvittelen, että toisilla kaikki paremmin.
      Mutta joo mitä vielä tulee siihen, että joku käskyttää ja patistelee, niin kaikkein ärsyttävintä niitä on ollut kuunnella äidiltään ja sisaruksilta. Sit pitää vaan inttää vastaan ja "joo, joo, onhan tässä...." erilaisia puolustuspuheita löytyy.

      Mut joo eli niskasta kii ottaminen eli korjausprosessi lähinnä juuri pitääkin lähteä meistä syömishäiriöisistä itsestä.

      Että hyvin paasasit...asiaa!:)

      Poista
    3. Juu, tätä mä vähän veikkasinkin sun tarkoittavan! :)

      Mulla tiedätkö menee tuo itsemitätöinti ihan terveyden asteelle saakka niin, että vähättelen omia vaivojani ja vältän avun pyytämistä. Jos tulee jotain vaivaa niin en halua lähteä lääkäriin, koska mun mielestä kyseessä on tosi mitätön juttu ja toiseksi musta tuntuu, että niin ajattelee kaikki muutkin mun vaivasta. Ainahan mä jostakin valitan, ainahan mulla on joku paikka kipeänä, koskaan mulla ei ole päivääkään jolloin ei olisi mitään kipua tai vaivaa.

      Omanarvon tunteen kanssa on tosi paljon työstämistä, koska tämä itsemitätöinti on aika klassinen oire itsekunnioituksen puutteesta. Jos teen jotain hyvin (ihan normatiivisesti hyvin) niin aina mä osaan mitätöidä sen, olisihan se paremminkin voinut mennä.
      Jotenkin tämä juontuu lapsuudesta ja nuoruudesta, jolloin muhun asetettiin paljon paineita ja multa odotettiin paljon. Jos onnistuin jossakin - soitin vaikka konsertissa soolona hyvin vaikean kappaleen ilman mitään epäpuhtauksia - niin opettajan kommentti oli, että olisihan se voinut paremminkin mennä.

      On ihan älyttömän vaikeaa yrittää laittaa tämä vuosikausia kestänyt itsemitätöinnin kierre poikki!! Mutta eihän se katkea ellei sitä yritä, ja oikeasti ei ole mukavaa elää itseään mitätöiden ja moittien :/

      Taasen mä erehdyin paasaamaan, anteeksi! Tämä on sellainen aihe, joka synnyttää tosi paljon muistoja ja vielä enemmän tekstiä. Pitäiskö tästä kirjoittaa oma postauksensa? Mitä luulet?

      Poista
    4. Ilmanmuuta. Hyvä aihe.
      Ei itsensä mollaamisesta ole mitään hyötyä, miksi me oikeesti aliarvioidaan itseämme, kun ei me olla sen huonompia tai parempia kuin muutkaan. Tarpeeks hyviä, just sellasenaan omana itsenään! Jokainen on arvokas.
      Ja mikä ois tärkeetä muistaa, että kukaan ei ole täydellinen, eikä tarvitse olla.
      Virheitä saa tehdä ja keskeneräisyyttä ja kaaosta tulisi oppia sietämään.
      Pitäis oppia ottamaan lunkimmin eikä stressata joka asiasta. Sehän se sitten vaikuttaa mielialaan ja voi just aiheuttaa masennusta, paniikkihäiriöitä, ahdistusta ym.

      Sillä kyllä itseään ja omaa elämää pitäisi osata arvostaa ja kunnioittaa.
      Ei itsesääliin kannata vajota.
      Opetellaan olemaan ylpeitä ja onnellisia sekä hyväksyä ettei aina kaikki mee ihan putkeen...ja silti asiat on hyvin.

      Joo aihe, josta varmast kumpuaa juttua vaikka kuin.

      :)

      Poista
  20. Hei
    Ootko tai onko näit asioita ym. Facebookissa?

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Minä olen mutta tämä blogi ei ole.
      Tämä sun kommentti laittoikin mut miettimään, että pitäisikö tälle perustaa salainen Fb-ryhmä? Olisiko siihen tulijoita?

      Poista
    2. Onko sulla muitakin sivustoja, blogeja ym.mitä ylläpidät tai johon kirjottelet, laittelt kuvia ym.kun tää?

      Tää on mahtava. Just sitä oikeaa ja aitoo, sitä tietoo ja painavaa sanaa, jota sais tuutata muuallakin.
      Ja tällä tarkoitan tätä vallalla olevaa shitnesskulttuuria, himotreenaamista, proteiinibuustausta, herkkukieltoa ym.vastaan taistelua.
      Kun mä en voi sietää tätä minisyömisen hehkutusta ja tiettyjen ruoka-aineiden kieltämistä/tuomitsemista. Tulee paha mieli ja ärsytys, tuska!

      Poista
    3. Moikka!

      Kyllä mulla on toinen blogi (ballerinan päiväkirja) ja instasta minut löytää myös @heidirecovering

      Poista
  21. Oi, sä ootkin ollu tosi monta kertaa sairaalassa. Ootko sä joutunu nenä-mahaletkuun?

    Mä en onneks, mutta kyllä sillä "uhattiin" jos ei ala pöperöt menemään suusta alas.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Olen ollut ja myös hengityskoneessa teholla.

      Poista
    2. No huih, hengityskoneessakin?
      No sie oot ollu huonos hapes...olitko kauankin ja useita kertoi?
      Miten sä reagoit niihin kokemuksiin, pelästyttikö yhtään ja saiko ne sua tekemään parannuksen..aloitko syömään?

      Poista
    3. Mä en totta puhuen ole tajunnut mitä mulle on tapahtunut ennen kuin ihan viime aikoina. Olen aktiivisesti työntänyt asiat pois mielestä ja jättänyt käsittelemättä niitä, toki toisaalta eipä aliravituilla aivoilla tällaisia asioita selvitelläkään.
      Ehkä jollain tapaa säikäytti mutta saiko se mut sitoutumaan parantumiseen? Ei.

      Poista
    4. Pitäisköhän ne vaikeat asiat jossain vaihees käsitellä esim.just terapiassa.
      Sillä usein oli aihe mikä tahansa...vakava sairaus, erot, hyväksikäytöt, ym.ym. Niin jos ne jää käsittelemättä ja niitä vaan lykkää ja siirtää syrjään, ne jollain tapaa myöhemmin elämässä vaikuttaa ja kummittelee, nousee pintaan...vaikeuttaa elämää erinäisissä asioissa.
      Onhan se haastavaa ja varmasti vaikeaa itse kullakin, mutta kun sen saa kakisteltua ulos, nii se vois vapauttaa, kuin pääsisi ulos kahleista.. Tukalista muistoista.
      Sydän kevenisi ja alkaa uusi lehti elämässä.:)
      Jos vaan on hyvä terapeutti, jonka kanssa juttuja käy läpi, niin siittä oikeesti on oman itsen kannalta hyötyä!:)

      Jaksuja sulle:)

      Poista
  22. Miten jouduit aikuisena pakkohoitoon? Menitkö itse sairaalaan vai kävitkö säännöllisesti paino tarkkailuissa hoitajalla/hoitavalla lääkärillä, joka laittoi pakkohoitolähetteen ja kuinka kauan pakkohoitojaksot kestivät?

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Jouduin pakkohoitoon koska olin itselleni hengenvaaraksi. Koskaan en suostunut vapaaehtoisesti menemään, joten sitten aina pamahteli pakkohoitoja päälle.
      Kävin psyk.sh:lla keskustelemassa ja punnituksissa, mutta mun hoitotiimi oli tosi hajanainen, eli oli Haapiksella, Ylivieskassa ja Raahessa mun hoitavia lääkäreitä.

      En enää muista miten pitkään osastojaksot kestivät. Osa pakkohoidoista oli M1-lähetteen, eli olin sen 3-4 vuorokautta tarkkailussa. Kerran taisi tulla M3-lähete tuon ykkösen jälkeen.

      Poista
  23. Kauan pakkohoitojaksosi kestivät ja olitko pakkohoidossa suljetulla psykiatrisella vai sisätautiosastolla ja minkälainen suunitelma sinulla oli siellä?

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Mä en juuri edes muista näistä ajoista mitään. Tuossa ylempänä vastasinkin hoista pakkohoitojaksojen kestosta, ja olin niin psykalla kuin somaattisella puolen.
      Suunnitelmista en oikeasti muista mitään. No, silloin ekalla pitkällä hoitojaksolla muistan sen tehdyn anoreksian hoito-ohjelman, ja kaiketi aina mun sh:n hoito-ohjelmat ovat keskittyneet painon nousuun ja on sitten kotiutettu bmi 17 jälkeen.

      Poista
  24. Onko sulla Heidi miten kavereita/ystäviä, joita tapailet, oot yhteyksissä ym.?
    Käytkö ulkona syömässä miten usein ym.? Ja minkälaisis paikois tykkäät käydä?

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Ulkona syöminen vähän vaihtelee riippuen monista tekijöistä. Lasken ulkona syömiseksi myös sen, että esimerkiksi KAT-koulutuksessa on aina tarjottuna eväät, joten ainakin pari-kolme kertaa viikossa tulee syötyä ulkona ja ihmisten ilmoilla.
      Mutta tykkään eri ravintoloista, ja niin tavalliselta kuin tää kuulostaakin, niin italialainen ja kiinalainen taitaa olla mun suosikkeja :)

      Poista
  25. Hei,
    Mietin, että mikä sulle oli se ratkaiseva tekijä, että parantumisprosessi läks nousuun ja otit ohjat omiin käsiin ja aloit oikeesti syödä ja saada ittes kuntoon?
    Kun katselee sun kuvia laihuusajoilta ja nyt, niin on aivan mahtava muutos. Oot ollu kyllä todella laihassa kunnossa ja nyt niin kaunis nuori nainen.
    Jatka vaan samaan malliin ja hyväksy itsesi ja nauti syömisestä :)
    Oot tehny hienon työn ja siihen täs pitää pyrkiä, että sais itekin itteensä muodokkuutta. Nyt on sellanen tikkukeppi ja luut paistaa....
    Ei oo kaunis kroppa, vaik kasvot on kauniit.

    Täält saankin lisäpontta tsempata. Kiva, että moni kirjoittaja mun ohella on havahtunut ja ryhtynyt muutokseen. Syömään!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Aivan ekalla kerralla 7 vuotta sitten muutos rupesi tapahtumaan niin, että halusin jo muuta. Olin päässyt ammattikorkeaan ja halusin muuttaa pois Haapikselta. Olin puoli vuotta intervallijaksoilla avo-osastolla ja motivoituneena sain itseni parempaan kuntoon kuin koskaan siihen mennessä.
      Tuon jälkeen on tullut lukemattomia takapakkeja, mutta vuosi 2015 oli mun pohjanoteeraus ja oikeasti mä olin siinä pisteessä, että olin laihduttamassa itseni hengiltä monielinvaurion iskiessä päälle. Halusin siis jotain muuta, olin kyllästynyt jatkuvaan sairastamiseen ja paskaan oloon, mutta jokin pelko tuntemattomasta mulle silti jäi ja tästä syystä en tehnyt ekaa MM-parantumista kunnolla. Vasta viimeisimmästä pahasta relapsista toipuminen on nyt tehnyt niin vahvan pohjan, että sen uskon kantavan.

      Ehkä suurimpana mulle on apua tuonut terapia ja sitten haave KAT-koulutukseen pääsystä. Mulla on itse asiassa ollut usean vuoden ajan sellainen pikkuruinen haave siitä (oon kuullut joskus puhuttavan kokemusasiantuntijoista) ja nyt kun siihen oli mahdollista pyrkiä, niin se oli ja on edelleen äärettömän suuri motivaattori. Se sekä vertaistukityö on mulle paitsi muiden auttamista niin se on myös oman toipumisen edistämistä, ja raa'asti sanottuna se on myös iso, ulkopuolinen paine pysyä hyvässä kunnossa. Enhän mä voi 30-kiloisena hillua kertomassa omaa tarinaani jossain koulutuksessa, johan mut jokainen kyseenalaistaisi!

      Jotenkin kun on päässyt sen tietyn pisteen yli olen viimeinkin uskaltanut ruveta tekemään tulevaisuudensuunnitelmia. Mulla ei ole koskaan ollut sitä luottoa tulevaisuuteen, en ole koskaan uskaltanut tehdä suunnitelmia, kun saattoin löytää itseni aina parin päivän päästä osastolta henkitoreissani. Mutta nyt kun huomaa itsekin sen muutoksen ja olen itse asiassa kokenut ensimmäistä kertaa ikinä elämässäni sellaisen vapauden tunteen, jota olen aina kaivannut ja toivonut, niin sekin jo itsessään puskee mua eteenpäin.

      Mä muistutan siitä, että alussa tuskin löytyy mitään motivaatiota tai se on aika himmeä. Toipumisessa tulee vaikeuksia ja sen motivaation hukkaa, mutta silloin pitää muistaa se sitoutuminen, sataprosenttinen sitoutuminen, koska vain sillä tapaa on mahdollista toipua. Pelko tulevaisuudesta voi olla tosi paha mutta silloin pitää miettiä realiteetit: mikä on tilanne nyt, missä sä haluat olla, mitä voi tapahtua ensi vuonna? Itselläni auttoi se, että selvitin psykan ja lääkärin kanssa vuositason suunnitelmia (esim. kuntouttavan työtoiminnan mahdollisuus, saikun jatkohaku, KAT-koulutus, mitä sen jälkeen jne). Näin huomasin, että ei mua pudoteta tyhjän päälle vaikka toipuisinkin vaan mua kannatellaan tiiviisti.

      Kiitos paljon sulle kauniista sanoistasi, ja toivotan rutkasti tsemppiä!! <3

      Poista
  26. Hyvä idea hei tuo fb-ryhmä! Mua vähän vaan jännittää liittyminen, kun näkyy tosiaan kaikelle kansalle tuo jäsenyys... Vaikka en nyt ihan "kaapissa" ole tämän asian kanssa. Hmhm. Pitää miettiä. Voisitko lyhyesti kuvata mikä sen ryhmän ns. idea on? (Toipumisen vertaistuki, oletan?)

    -R

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Fb-ryhmä on pystyssä!
      Se löytyy nimellä Free Your Recovery ja se on matalan kynnyksen ja ehdottoman triggerivapaa vertaistukiryhmä!
      Sinne vaan liittymispyyntöä, kaikki me ollaan siellä omina itsenämme, joten ei siitä mitään pelkoa :)

      Poista
    2. Totta kyllä. Hyvältä kuulostaa :) Laitoin pyynnön. Haasteena muutenkin mennä pelkoja päin! :)

      Poista
  27. Ihanaa Heidi jatka samaan malliin ruokamaailman valloitusta ja mielenrauhaa nautiskellen elämästä hyvillä mielin. Hyvää ruokaa...siitä mäkin oon ihan innostunut! Ja ei mitään rajoitteita, mitä muka ei sais syödä. Ei oo sellasta, joka päivä voi ottaa mitä haluaa! Oon luopunu ajatuksesta, että pitäs muka olla joku namipäivä. Ei, ei, mä syön joka päivä jonkun sortin nameja sekä keksejä, leivonnaisia..joko jälkkäriks tai/ja välipalaks.
    Jotenkin tulin ihan hirveen hyvälle tuulelle sun instapäivityksestä.
    Mahtavaa. Kannustavaa. Iiiisot halit sulle, kiitos!
    Ja suklaata, paljon suklaata. Se kyllä pitää mielen ja tunteet hyvin voideltuna.

    Tääl joku kans kirjoitti, että aikoo ostella esim.kauppojen paistopisteeltä tuotteita.
    No mä oon poikkeillu niillä...tuoksukin jo houkuttaa mua sinne.
    Korvapuustia eilen. Rahkapiirakkaa tälle ja huomiselle. Sit viikolla juustokakkua ja donitseja ystävänpäivänä. Siis niin loistavaa. Kruunaa aina ateriakokonaisuuden tai sit just välipalaks jonkun muun syömisen kanssa.

    Kekseistä dominot(etenkin minttua menee), Kaurakeksit ja wilhelmiinat nyt suosikkeina.
    Ja kaikenlaiset toffee/nougat täytteiset keksit on mun ykkössuosikkei.

    Kuule, Heidi, mitä sämpylää ym.se sun aamupala ja hamppari oli? Näytti nii hyvältä..just tollaset muhkeet ja siemensämpsät...nam.
    Mitä juustoja/kastikkeita/dippei ym.hampparin väliin laitoit?

    Kivaa iltaa!:) ja ehkä herkutellen eikö?!

    Nea



    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Moikka Nea!

      Vastauksina sun leipäkysymyksiin, niin hampparina käytin ihan perus kaupasta saatavaa vegehampparia ja kastikkeina käytin niin hampparissa kuin ranskalaisten kans ketsuppia ja remouladekastiketta. Mun aamupalaleipä puolestaan oli sesaminsiemenbagel Lidlin paistopisteestä :)

      Nuo kauppojen paistopisteet on ihan loistavia ja sieltä löytää aina vaikka mitä! Niihin on aina mukava tehdä tuttavuutta. Ja todellakin, miksi pitäisi pitää yksi namipäivä viikossa kun sitä voi syödä joka päivä? Kun on ruokaansa rajoittanut jopa vuosikymmenen ajan ja kieltänyt itseltään kaiken hyvän niin todellakin on oikeus ottaa sitä kiinni. Kyllä se kroppa ilmoittelee itsestään ja omista tarpeistaan :)

      Kiitos aivan ihanasta kommentista! <3

      Poista
  28. Onhan tääl valtavasti kommentteja...
    Kaikkeen ei oo viel tutustunu...
    Mutta oon ilonen, että mä oon tän innoittama alkanu syömään enemmän ja hakien täyteläisyyden ja hyvänolon tunnetta, kun syö paljon ja usein.
    Ja suklaata, sitä oon aina tykänny syödä, mutta nyt lisänny sen syöntiä lähes päivittäin.
    Ja se on ny mulle pikku ongelma. Oikeesti..mä tykkään syödä ja nautin erilaisten makeiden herkkujen syömisestä...mutta mikä ilkeys samalla jyskyttää mulle, että "ei noin voi syödä, noin usein"... Silti syön ja samalla ns.morkkis paasaa taustalla, että teen väärin..
    Että eihän kukaan muukaan ny tälleen ota joka ruuan jälkeen suklaata tm.karkkia jälkkäriks ja välipalaks erilaisia makeita leivonnaisia ym.
    Siis tää on niin ristiriitanen juttu..kun toisaalta saan ja voin...oonhan alipainoinenkin. Mutta sit toisaalta taas "joku" naputtaa takaraivolla, että miten sä ny tolleen teet taas. Normisti juu syön aika "terveellisesti ja viis kertaa päiväs. Ja parin ruuan jälkeen otan makeit herkkui ja välipalaks joku makee juttu kans monena päivänä.
    Siis mikä nyt avuksi!?
    Syödäkö näin, jatkaa vaan ?
    Kuinka siittä pääsee yli, että makeet jutut ok? Vai onko ne?
    Syöttekö ihan oikeesti päivittäin kaikkea makeita ruokia, rasvasia ruokia..kakkui,pullia, munkkeja piirakoita, suklaata, karkkeja ym.ym.
    Ja kuinka paljon voi syödä...
    Vain muutama pala vai vaikka koko pussi/levy/ ym.ym
    Onko normaalia?

    Ihanat sivut, kyllä täältä neuvoja saa, kun omantunnon sais hyväksyyn mitä teen tai en!?:)

    Jippu

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Se ilkeys joka väittää vastaan on sun sh. Tiedän, että tämä sairauden personifiointi voi joistakin tuntua sairauden romantisoinnilta mutta itseäni se on auttanut paljon erottamaan sh:n itsestäni ja myös tajuaman mitä vastaan mä taistelen.
      Sun sh on nyt herännyt siihen, että sä teet pesäeroa, joten se on nyt kiukkuinen ja haluaa oman osansa takaisin. Siksi tulee nuo ajatukset ettei voi syödä näin ja noin ja niin, ja silloin sä myös tiedät, että sä todellakin VOIT syödä näin ja noin ja niin.
      Joka kerta kun sh raivostuu jostakin terveyttä edistävästä asiasta, sä tiedät tekeväsi oikein.

      Anna sen sh:n naputtaa siellä taustalla, se aivan satavarmasti rupeaa vaimenemaan kun et tee kuten se käskee.
      Sua taitaa huolestuttaa tuo herkkujen syöminen, joten linkkaan sulle pari postausta luettavaksi:
      https://freeyourrecovery.blogspot.fi/search/label/Herkut
      https://freeyourrecovery.blogspot.fi/2016/11/hiilihydraatit-rasvat-ja-proteiinit.html
      https://freeyourrecovery.blogspot.fi/2016/10/aineenvaihdunta-ja-hormonitoiminta-ja.html

      Voin sanoa, että kyllä minä ainakin syön noita "herkkuja" joka päivä ja monta kertaa päivässä. Aamupalalla syön jälkkäriksi suklaata, päivällisellä syön ison kasan suklaata jälkkäriksi, hyvin myöhäinen iltapala on ihan pelkästään suklaata. Eli todellakin ihmiset syö herkkuja jälkkäriksi tai välipalaksi tai ihan vaan siksi, että se on hyvää ja tykkää siitä. Ei syyn tarvitse olla se, että pitää nostaa painoa. Olen itse weight restored ja siltikin syön runsaasti herkkuja ja se on ok! Se on normaalia.

      Eli jatka vaan näin syömistä, anna sen sh:n naputtaa siellä yksikseen ja se tulee hiljenemään siellä pikkuhiljaa. On todella normaalia syödä koko pussi ja levy päivässä, koska sä olet nälkiintynyt. Näistä lisää noissa kolmessa postauksessa ylempänä.

      Ja lopuksi: ei ole adekvaattia tuntea morkkista syömisestä! Ethän sä koe morkkista hengittämisestä, ruumiinlämmön vaihtelusta, vessahädästä, silmien räpyttelystä, haukottelusta, varpaiden heiluttamisesta, janon tunteesta jne. Millä tapaa syöminen on jotenkin poikkeavaa? Sä et elä ilman ruokaa, ja ruoka on nyt vaan sun ainoa lääke ja toipumiskeino.
      Ymmärrän kyllä miksi se morkkis tulee, mutta se ei ole asiaan kuuluvaa; sulla ei ole mitään syytä tuntea morkkista syömisestä.

      Tsemppiä! :)

      Poista
  29. Hei
    Minunkin tsempattava Jippu sua.
    Heidillä mahtava kirjoitus. Just niin ny pitää tehdä uhmata sitä kummittelijaa eli sh:ta.
    Se yrittää työntää sua kaidalle tielle js yliterveelliseen elämään...ja voin omasta kokemuksesta sanoa, että siitä ei oo kun haittaa. Esim.jos syö vaan protskui ja hiilarit minimis,ei sokereita ym.niin ajautuu pahaan pahaan kuiluun ja ei jaksa tehä mitää, maksa-arvot kohoaa, hb laskee...ym.
    Paino laskee kun lehmän häntä ja tulee rytmihäiriöitä ja paniikkihäiriöitä. Voi ei, sori..voisin luetella vaik kuinka paljon asioita, miks ei kannata kuunnella sh:ta.

    Mun on ite täytyny tehdä ihan karmeesti töitä sen eteen että omatunto ei kolkuttas.

    Siis nyt vaan syömään ja antas sh:n olla omis oloissaa.

    Kaikkea saa ja pitää syödä.
    Oli alipainoinen tai terve!!! Ei syömistä pidä lopettaa eikä mistään luopua kun tervehtyykin.
    Kun säilyttää hyvän rytmin ja monipuolisen ruokavalion, ja on salliva, niin voi nauttii kaikesta hyvällä omallatunnolla. Ja elää rennommin!!!!

    Ei oo pahoi eikä hyvii ruokii erikseen...kaikki on hyvää ja sitä valikoimaa riittää!:):)

    - O-R

    VastaaPoista
  30. Kiitos, kiitos.
    Ihan mahtavaa tukea ja kannustusta. Oi, oi.
    Kyl mun ny täytyy ryhtyy vaan taistelemaan sitä sh:ta vastaan. Olla eri mieltä kun se.
    Ja aloitinkin sen heti...kävin kaupassa ja ostin suklaata, Lidl:n paistopisteestä sämpylöitä, croisantteja, ja munkin :)
    Tästä se lähtee.
    Kiitos vielä ihanat:)

    VastaaPoista
  31. Igssä sanoit tuolla ettei ole epäterveellisiä ruokia olemassa. Mites sit kaiken rasvan ja sokerin vaikutus veriarvoihin? Laihallakin voi olla korkea kolesteroli. Jos mättää rasvaa ja sokeria päivittäin isot määrät, se ei ehkä näy heti, mutta vuosien päästä. Tai entä se, että syöminen ei lihota? Kuinkas lihavia sitten on olemassa? On entisiä anorektikkoja, jotka ovat sairastuneet BEDiin.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Totta, voi olla! Mutta onko se parempaa hysteerisesti miettiä niitä kolesteroliarvoja ja kieltää itseltänsä kaikki rasva ja sokeri, jolloin taas oma elämänlaatu kärsii vai kuunnella omaa kroppaansa ja heittää nuo rajoitteet mäkeen?
      Koska jos sä kuuntelet kroppaasi ja syöt niiden viestien mukaan, niin tasapaino säilyy. Lisäksi anoreksia- tai bulimiapotilas ovat ihan eri tilanteessa kuin terve alipainoinen ihminen.

      "Ensinnäkin ahmimishäiriö on sairaus, jota ei vain "saada" tuosta noin syömällä; eihän jokainen laihduttava ihminen sairastu laihuushäiriöönkään. Anoreksia, bulimia ja ortoreksia kuuluvat rajoittaviin syömishäiriöihin (RED = restrictive eating disorders), joille on tyypillistä tämän sisäinen vaihtelu, esim. anoreksiasta bulimiaan tai päin vastoin; ortoreksiasta anoreksiaan tai päin vastoin; ortoreksiasta tarkemmin määrittämättömään syömishäiriöön; anoreksiasta pakkoliikuntaan, tai ts. fitness trap. Eli ahmimishäiriö (BED = binge eating disorder) poikkeaa RED:stä siinä, että se ei kuulu siihen ja on puhtaasti oma sairautensa, sanoi sitten syömishäiriösi mitä tahansa."
      Eli ei, ei ole mahdollista anorektikon sairastua BEDiin, koska nämä kaksi edustavat ihan eri spektrejä, ja jo tietty geneettinen alttius määrittää sen sairastutko REDiin vai BEDiin. Tämä on tutkittua juttua, lisää FAQ-sivulla.
      Huomautan vielä siitä, että extreme hunger voidaan kokea ahmimishäiriöksi vaikka se on kehon hyvin luonnollinen vastaus nälkiintymiseen.

      Lukaisepas vielä tämä nälkäsignaalit-postaus uudestaan ja lue linkattu teksti overfeeding studysta, niin ymmärrät että ei syöminen ihmistä lihota.
      Ylipainoon on olemassa todella monia eri syitä, monet sairaudet (PCOS, kilpparin vajaatoiminta) ja lääkitykset aiheuttavat ylipainoa, mielenterveyssairaudet, geenit, lapsuus (ylipainoiset vanhemmat opettavat samoille tavoille), BED. Ruoka voi aiheuttaa kyllä lihomista MIKÄLI se on jatkuvasti toistuvaa ja räikeää oman kehon viestien mitätöintiä pitkän aikaa. Millään 3000 tai 4000 kalorilla ei ihminen liho mainitsemaasi kuntoon, vaan se vaatii niin paljon suurempia määriä todella pitkän aikaa.

      Mikä mua tässä vähän ärsyttää on just ruoan jakaminen hyvään ja pahaan ja vedotaan terveyteen ilman, että otetaan tippaakaan asiasta itse selville. Esimerkiksi tämä blogi on pullollaan tekstiä, joka takuulla vastaa sun kommenttiin kattavammin kuin tämä mun kommenttivastaus.
      Joten ekaksi lue tuo Vermont Prison Overfeeding Study, ja tokaksi katso edes FAQ-sivu. Tuo tutkimus on muutenkin ihan pirun hyvä ja se on toinen tutkimus, jonka jokaikinen syömishäiriöstä kärsivän tulisi lukea.

      Poista
  32. Asiaa, hyvä Heidi!!!
    Just näin se menee.
    Mua kans inhottaa, että ruokia jaotellaan ja aatellaan, että joku tietty ruoka on paha tai hyvä. Tai että, joku tiettu ruoka muka lihottas. Kun ei se todellakaan mee niin. Ja niitä sokereita ja rasvoja todellakin saa ja voi syödä. Kyllä se ihminen niitä vaan tarvii, sanokoon kuka mitätahansa.
    Että on aika ikävää, jos kylässäkään ei emännän leivoksia syö tai käy kahvilassa vaan kahvilla, kun vois ottaa sen kera vaiks suussasulavan juustokakun ym.

    Kaikkea voi syödä ja se normisyöminen ei lihota ketään. Heidin linkit ja tekstit just niin totta.
    Ja mitä tulee noihin veriarvoihin, niin ne on kans niin yksilöllisiä. Ei voi sanoa automaattisesti,että, jos syö sitä ja tätä, niin veriarvot ois luksusluokkaa ja toisella tavalla syödessä sitten taas oisivat ihan pielessä. Kyllä ne pieleen meneekin jos ei syö ja rajoittaa kaikkee. Se tiedetään!

    Esim. Mulla on ystäviä, jotka on vuoskaudet syöny kaikkee rasvasta ja makeita herkkuja menee päivittäin. Eivät ole koskaan laihduttaneet, eikä ole tarvinnutkaan.
    Veriarvot ovat aina hyvät. Missään ei mitään valittamista ja ikää on kuitenkin jo keski-iän paremmalla puolella. Samoin tiedän eläkkeellä olevia ihmisiä, joiden elämään on aina kuulunut ns.päiväkahvit jollain makeapalalla ja syövät "läskisoosia" ym. Eikä ole painon kanssa ongelmia ym....että....
    Kyllä syödä pitää ja ihan kaikkee saa ja pitää syödä. Eikä pidä luokitella ruokia johkin kategorioihin.
    Eli sinulle anonyymi on todettava, että ei pelkkä syöminen ketään lihota tai sairastuta, kuten tuossa Heidikin kirjoitti!!!

    Heidi, mä oon niin samaa mieltä, että ihanaa, että oot tuonu tota asiaa esiin.
    Kun niin monella on harhaluuloja ruokien erilaisista vaikutuksista ym. Ja sit kaihdetaan jotain sokeria tai rasvaa, ihan suotta. Minust se on itsensä kiduttamista ja turhaa kurjuudessa elämistä, jos kieltää (ilman allergioita) ruokia niin itseltään kun vaikka lapsiltaan. Kielloilla tekee vaan hallaa ja aiheuttaa pahaa oloa itselle ja ympäristölle.

    Kiitos Heidi. Eiköhän oteta suklaat esille?!

    VastaaPoista
  33. Mua ahistaa kauheesti, kun söin kunnon lautasellisen risottoa, banaanin, omenan ja noin 100 grammaa suklaata ja silti jo puolen tunnin päästä nälkä 😥 Olen nyt kolmen kuukauden ajan lisännyt syömistä ja paino on noussut jo lähes normaalipainoon, mutta ei mitenkään meinaa päästä tasapainoiseen tilaan syömisen kanssa. Ei meinaa uskaltaa syödä, kun on nälkä vaikka en enää pitkiin aikoihin olekaan skippaillut aterioita yms. Jotenkin tosi tuskanen olo tän kaa

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Okei, ekaksikin tämä mitä koet on täysin normaalia. Se ahdistaa ja pelottaa ihan pirusti mutta se on täysin normaalia. Se on sun kehon reaktio yrittää saavuttaa energiatasapaino, sun kroppa on tosi nälkäinen ja siksi sillä on nälkä.

      Luepa seuraava postaus extreme hungerista:
      http://freeyourrecovery.blogspot.fi/search/label/Extreme%20hunger

      EH menee ohi sitten kun sun kroppa uskaltaa luottaa suhun ja tietää saavansa ruokaa. Eli mitä enemmän sä syöt niin sitä nopeammin se menee ohi.
      Mietipä tilannetta, jolloin olet pidättänyt henkeä pitkän aikaa ja viimein alat jälleen hengittää. Hengittäminen ei ole normaalia vaan se on kiivasta haukkomista, koska sun kroppa yrittää saada mahdollisimman paljon happea mahdollisimman nopeasti, koska ilman happea sä kuolet. Kun sun keuhkot ovat täynnä ja olet saanut välittömän hapentarpeen tyydytettyä, sun hengitys normalisoituu.

      Just sama ilmiö käy tässäkin.
      On todella loistavaa, ettet enää skippaile aterioita, koska se on jo tosi iso juttu! Nyt sun pitää uskaltaa syödä enemmän, yli minimien, huolimatta siitä syötkö 5000 vai 15000 kcal päivässä. Sun kroppa tietää tämän kaikkein parhaiten, sun kroppa yrittää pitää sut hengissä, sun kroppa yrittää nyt kaikin keinoin täyttää niitä tyhjiä varastoja ja saada korjausprosessi käyntiin.
      Sun kroppa on sun puolella, sun paino ei tule nousemaan yli tarpeen. Normaalipaino on hyvin häilyvä käsite, sillä on eri asia olla biologisessa normaalipainossa kuin BMI:n mukaan normaalipainossa, joista jälkimmäisellä ei ole mitään tekemistä todellisuuden kanssa.
      Tämän lisäksi sun painon pitää myös jakaantua tasaisesti, eli sun aineenvaihdunnan pitää toimia, käyttää rasvaa energiaksi, sun kropan pitää uskaltaa kasvattaa lihasmassa takaisin jne. Tämä vaatii paljon energiaa, ja EH auttaa tässä.

      Tiedän tämän olevan rankka vaihe mutta sulla on kaksi vaihtoehtoa: joko rajoittaa ruokaa, jolloin kroppa ei pysty toipumaan ja joudut käymään tämän läpi uudelleen mahdollisesti relapsin kautta, tai sä syöt täysin rajoittamatta ja mahdollistat kehon toipumisen ja oman paranemisesi.

      Tsemppiä!! :)

      Poista
  34. Yes,
    Hyvä kirjoitus ja kannanotto.
    Mä oon samaa takonu eräille mun tutuille, kun ne hilluu yöt ja päivät salilla bodya muokaten ja vaan protskuja syöden, että "onks toi oikeesti kivaa ja nautitteko oikeesti tuollaisesta elämästä keskellä rajoitusten, kieltojen ja tiukkapipoisen kontrollin?"
    Kun ei se tee yhtään sen autuaammaks tai kuolemattomaksi elämää päinvastoin. Kuten edellinen kirjoittaja sanoi, että hallaa itselleen ja ympäristölle ja tylsää kiduttamista ja joka hiton suupalan tuijottamista. Mua siis kans niin ilkoittaa nää fitnesstyypit ym. jotka ei muka vois syödä mitään muuta kun rahkaa ja kuivaa kanaa.

    Mulla on kans mun vanhemmat, jotka on loistovireessä ja kohta seitsemänkymppisiä. Esim. äiti leipoo tämän tästä leivinuunissa jos jonkinlaisia herkkusia ja ne nauttii jokaikinen päivä jonkunlaiset kakku-pulla-piirakka kahveet. Ovat sekasyöjiä ja kaikkea syödään.
    Ja erityisesti mun iskällä on loistoveriarvot, käy luovuttamassa verta (äiti kun ei voi allergioiden takia) ja molemmat ovat hyvässä kunnossa ja puuhaavaat kaikenlaista....:)
    että ei se ns.herkkujen, vaaleitten tuotteitten, sokeristen ruokien, rasvan ja voin käyttö ym. ole mitään huonoa. Mä joskus oon kapinoinu tätä vastaan, kun sairastuin sh:n, mutta nyt kun olen tosiaankin aikuinen nainen ja tässä kamppaillu vuoskaudet erilaisten syömisjuttujen kanssa, niin huomannu, että en mä sen enempää liho tai mun veriarvot ole olleet pielessä, kun oon vetäny makeeta, syöny vehnäleipää tai pastaa ym. Mut jos mä syön pelkkää protskuu ja jätän kaiken, niin kyllä sit alkaa tapahtua ja kroppa ei tykkää, väsyttää ja pyörryttää ja veriarvotkin heittelee ties minne. ETTÄ KYLLÄ KAIKKEA SAA JA PITÄÄ SYÖDÄ ihan hyvällä omalla tunnolla! ANtaa mennä vaan. Mitä niitä kaikenmaailman arvoja koko ajan tuijottamaan ja miettimään. Ei ny hyvät ihmiset oteta liikaa stressiä tästä syömisestä. Pizzat uuniin vaan, jos siltä tuntuu ja pussillinen irtokarkkia jälkkäriks ym.ym.ym.
    Meidän nyt pitää syödä, että pysytään hengissä ja meidän kroppa voi hyvin. Joten Heidiä kompaten, pahempaa se on jos me jätetään syömättä.

    Että Heidi tusen tack tästä blogista ja erinomaisesta kirjoituksesta ruokien luokittelua vastaan! Power.

    Laskiainen tosiaan lähestyy, että laskiaispullia syömään. Johan niitä saa...:)



    VastaaPoista
  35. Olipa sulla eilen hyvännäkönen croissant...mitä siel oli välissä?
    (kuva instas)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Tiedätkö, ei pienintäkään hajua! :D
      Kurkkua ja salaatinlehtiä ja sit jotain ihme mössöä, jonka pahoin pelkään olevan sieniä. Sienimajoneesia?

      Poista
  36. Ei kuulu tähän, luin liikuntatekstiä.. mut liikunta/ liikkeellä olo mietityttää. Liikunta pitäs siis olla tauolla..mut mikä on sitten ns.normiliikuntaa sh:lle?
    Paljon voi/sais maximissaan lenkkeillä, jumppailla?
    Ettei se oo sit kompensaatiotouhua?


    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Aktiivisessa parantumisvaiheessa 0 tuntia treenausta, lenkkeilyä ja jumppausta päivässä. Näin pitkään kunnes olet setpointissasi, sun paino on jakautunut eikä sulla ole nälkiintymisen oireita.
      Sen jälkeen aloitat varovaisesti ja koko ajan itseäsi kuunnellen.
      Jos mietit liikunnan määrää tunteina päivässä niin siitä jo voit päätellä, että vielä ei ole oikea aika liikkua. Sun psyyken pitää olla kunnossa liikunnan pariin palatessasi, koska muuten paitsi relapsin riski on todella suuri niin varsinkin sun kropan pysyvä vaurioituminen on iso riski.

      Syömishäiriölle ei ole olemassakaan normiliikuntaa, se on ihan selvä juttu. Jokainen syömishäiriö mielessä liikuttu minuutti on kompensaatiota, joten oikeastaan sitten kun olet levännyt koko aktiivisen toipumisvaiheen ajan, et ole huijannut yhtään ja lepääminen on sulle yhtä normaalia kuin hengittäminen, sitten voit alkaa varovasti palaamaan takaisin.

      Poista
    2. No mä kyl liikun koko ajan ja oon tehny sitä ihan niin kun muutkin liikkuu.
      Käppäilylenkkejä päivittäin, pari kertaa viikos ohjatussa liikuntaryhmäs ja omia muita pikku hyppelöitä, venyttelyjä..ruokailujen välis.
      Johan se työkin vaatii tiettyä liikkumista, sit asioinnit, kotihommelit...
      En tiiä mut voi olla, että pidän tätä normaalina, kroppa ehkä vuosikaudet tottunu tähän miten tohotan, niin se tuntuu hyvältä.
      Onkohan liikaa...? Mut on vaan päästävä esim.aamupäivällä ulkoilemaan.

      :)


      Poista
    3. Riippuu siitä miten sä suhtaudut siihen.
      Pitääkö sun liikkua voidaksesi syödä?
      Pitääkö liikkua, jotta ahdistus ei pääse liian pahaksi?
      Pitääkö sun liikkua voidaksesi sietää itseäsi ja kroppaa?
      Onko sun päivärytmi nivoutunut ruoan ja liikkumisen ympärille?
      Heräätkö aikaisemmin vaan mennäksesi lenkille?
      Voitko jättää liikunnan väliin vai ahdistaako lepo?

      Jos vastaat yhteenkään kyllä niin kannustaisin sua miettimään asiaa uudelleen. Aliravittuna sellainen hyöriminen ja pyöriminen ja hyperaktiivisuus on itse asiassa yksi nälkiintymisen oireista ja sen tarkoitus on laittaa sut etsimään ruokaa.

      Sun tilanne määrittää sen onko tämä liikaa. Ole rehellinen itsellesi, koska se on ainoa keino löytää korjausliike tilanteelle :)
      Tsemppiä!

      Poista
    4. Kiitos. Tää on varmasti just se mitä mun on tosissaan mietittävä.
      Oon jotenkin koukussa siihen, että käyn kävelyllä jossain, vaik ei ois aina niin tarvettakaan. Lepäilyä mul kyl on päikkärimuodossa muutaman kerran viikos, mut sit sitä käppäilyä ja jumppaa päivittäin jossain muodossa. Ja tätä on ollu monta monta vuotta.
      Ja tosiaan syön kyllä isoja isoja annoksia ja säännöllisesti, mut "tietoisesti" lihasmassa ja paino ei ole kasvanut/noussut juurikaan.
      Päinvastoin olen ollut alipainossa koko ajan.
      Ehkä jotenkin sh takoo omiaan ja mä yritän vältellä, että se ois sen aiheuttamaa.
      Ja mä varmaan osittain pakotan itseni liikkua ja hössöttää koko ajan. Keksin kaikenlaista touhua. Tulisko se siitä, että kun syön niin paljon, niin samalla ahdistunkin siitä, vaikka nautinkin syömisestä ja syön suht monipuolisesti. Pelkoruokia tosin koko ajan haastellen. Inho olo alitajuntaan tullee siitä että syyttää itseään runsaasta syömisestä kun muut ei syö niin paljon. Kun lukee ja kuulee, miten miniannoksia ja harvakseltaan porukka syö. Niin syyttää itseään vääränlaisesta syömisestä"että miten mä ny näin paljon vedän tätä iltapalaakin, vaik muutama tunti just söin ison päivällisannoksen ym."

      On tää kumma. Halu nostaa painoa ja saada lihasta ja samal tyytyväinen siihen millanen on. Mut kuitenkin tietää, että pitäs saada lihasta, koska kroppa on häpeällisen laiha/ luiseva.
      Mitenkähän tästä oikein hommaa jatkas, ottas ohjelmaan, ettei ois sellases pakkopyörtees...?

      :)

      Poista
    5. Kuulostaa vähän ikävän tutulta :/
      Sanoit lepääväsi muutaman kerran viikossa päikkäreiden muodossa, mikä on kyllä aivan liian vähän. Niitä lepoja pitäisi tulla yhtä monta kuin on tuntiakin päivässä, eli liikunta pois.
      Aamulla siirrä herätystä myöhemmäksi ja nuku pidempään menemättä lenkille. Kaikki omat jumpat ja häärimiset pois ja keksi tilalle jotain muuta tekemistä. Tee Sudokuja tai ristikkoja, käsitöitä, Netflix, rupea kirjoittamaan tai lukemaan, opettele laulamaan tai soittamaan jotain instrumenttia, venyttele, hiero kroppaa foam rollerilla (tämä oli mun salainen ase, ja erinomainen sellainen!), opettele piirtämään ja maalaamaan... vaihtoehdot ovat rajattomat!
      Yksi todella loistava keino on lähteä HITAALLE ja RAUHALLISELLE kävelylle vaikka metsään kamera mukana ja keskity valokuvaamiseen. Mieti vaikka jokin päällimmäinen tunnetila ja ota kuvia siihen liittyen.
      Sulle vinkkaan myös mindfulnessista ja eri rentoutusharjoituksista, koska jatkuvalla hyörinällä sä vältät jatkuvasti nykytilan kohtaamista ja asetat kroppasi äärettömän suureen vaaraan. Loukkaantumisen riski on tosi korkea puhumattakaan siitä, miten sun luusto haurastuu jatkuvasti, miten nälkiintymistila pahenee ja toipuminen vaan pitkittyy.

      Mainitsit syöväsi paljon, ja se on hyvin subjektiivinen käsite. Lautanen voi olla kukkuroillaan parsakaalta, joka aiheuttaa massiivisen turvotuksen, joka taas aiheuttaa tunteen että syöt paljon, vaikka oikeasti energiaa tulee hyvin minimaalisesti. Koska jos sä söisit oikeasti paljon myös energiamäärältään, niin et sä olisi noin aliravittu ja alipainoinen, vai mitä?
      Jos et ole vielä tsekannut sun minimejä, niin tee se nyt.

      Ja lopuksi: anna sen tunteen tulla. Tiesitkö, että se tunne kestää keskimäärin 90 sekuntia? Eli kun lepäämisestä iskee se saakelinmoinen ahdistus ja pelko, niin se tunteen huippu ei kestä kuin 1,5 minuuttia!
      Anna sen tunteen tulla, ja opettele keinoja sietämään tunteita. Aiheesta postaus alla:
      http://freeyourrecovery.blogspot.fi/2016/10/ahdistus-sairauden-voima-ja-toipumisen.html
      http://freeyourrecovery.blogspot.fi/search/label/Hallintakeinot

      Lopuksi vielä tsekkaas tuo FAQ-sivu, koska siellä on vastauksia liittyen liikuntaan :)

      Poista
  37. Helluroi,
    Yks mielenkiintoinen aihe on kans erilaiset himot/mieliteot. Vaikka pitää kohdata pelkoruokia ja laajentaa syömisiä, niin silti monella on tiettyjä ruokia/ruoka-aineita, joita siis vaan saatava koko ajan ja laitetaan tai syödään lähes kaiken muun ruuan kans.
    Esim.mul on yks kaveri joka tunkee lähes joka paikkaan chiliä ym.tulista soosia/maustetta.
    Kaiken siis pitää olla hänelle tosi tulista.
    No Oisko Heidi sun himo maapähkinävoi?
    Mulla on raejuusto. Se on sellanen, että ilman sitä on ihan hirveetä, tuntuu, että mikää ei maistu miltään, jos kaverina ei syö raejuustoa.
    Siis suolaset ruuat, leivät ym.kaiken kanssa aina raejuustoa päälle, sekaan, sivussa ym.
    Makeitten ruokien kans en sitä taas ollenkaan kyl syö.
    Raejuusto on mun pakkomielle, oon siittä kyl niin riippuvainen.

    Sit mun yhel toisel kaverilla on ketsuppi ja nutella.

    Joskus onkin vaikea ottaa / muuttaa jotain ruokaa toiseks, jos ei saa raejuustoa.
    Tai kyläs saatan syödä tosi nirkosesti, jos ei oo raejuustoa.
    Tää on hassu tapa, mutta makumieltymys on ny sellanen ja ollu jo monta vuotta. Oon vaan itseasiassa lisänny raejuuston käyttöä.
    En oikeestaan mihinkään muuhun oo niin koukussa, kun siihen.
    Vaikka mulma on myös sellanen tapa, että aina lounaan/ päivällisen jälkeen pitää saada jotain makeaa jälkkäriä. Keksiä, karkkia, suklaata ym. Ja se toimii! No kyl illalla kans iltapalan jälkeen on ihana syödä erityisesti jotain karkkia.

    Onk Heidi sulla miten ja miten himotuotteen / tuotteiden puute vaikuttaa suhun ym.?

    -

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Voi kyllä!!
      Mä niin tunnistan nuo eri ruokahimot ja niiden mukaan mä menenkin. Mulla on ollut kausia, jolloin on pitänyt saada graavilohta, aurajuustoa ja kevätrullia, ja alkutalvesta mun piti saada vain riisipuuroa maapähkinävoilla. Nyt olen kohta kolme kuukautta syönyt jogurttia omilla lisukkeillaan aamupalaksi, ja pikkuhiljaa alkaa se himo laskea normaalille tasolle.

      Nuo ruokahimot kertovat yleensäkin ko. ruoka-aineen puutoksesta kehossa. Esimerkiksi riisipuuro ja jogurtti sisältävät molemmat kalsiumia ja D-vitaa, joita mun heikot luut tarvivat. Maapähkinävoissa on loistavassa muodossa rasvaa ja proteiinia, ja voit vaan uskoa millaiset on himot sitä kohtaan kun on vuosikausia karttanut kaikkea rasvaa!

      Mikä mua ärsyttää niin se, että virheellisesti luullaan näitä tällaisia "himoruokia" turvaruoiksi ja että en voi syödä mitään muuta kuin sitä. Näin toki suurimmalla osalla sh-potilaista onkin: ruokavalio on kutistunut niin minimiksi, että ne muutamat toistuvat ruoka-aineet ovat turvaruokia eikä muuta voi syödä.
      Mä tässä peräänkuulutan sitä, että tämä asia ei ole ihan näin mustavalkoinenkaan. Kyllä, ruokavaliotaan pitää laajentaa ja ne jokaikinen pelko ja pelkoruoka pitää kohdata, mutta mikäli keho viestittää toistuvasti haluavansa tiettyä ruoka-ainesta niin silloin sitä pitää kuunnella ja syödä mitä tekee mieli. Eihän se sitä tarkoita, ettei syö mitään muuta kuin ruoka-ainesta X, vaan samaan aikaan tehdään toipumistyötä ja laajennetaan ruokavaliota.
      Koska ei nämä kaksi asiaa sulje toisiaan pois, kehon viestien mukaan syöminen ja ruokavalion laajentaminen. Ne täydentävät toinen toisiaan.

      Meillä on äärettömän fiksu keho, joka ei koskaan viestitä turhaan, joten oikeasti omaa kehoaan pitää kuunnella ja kunnioittaa. Näin päästään taas eteenpäin kohti sitä balanssia :)

      Poista
  38. Hei,
    tulipa tuossa aamupalaa syödessä mieleen, että oletko syönyt Heidi hyvää granolaa ja mysliä?
    Niin jossain kohtaa kirjoittelitte, että kun toiset poimii ja velloo pussista vain siemeniä ja pähkinöitä. Eikös sillon kandeis ostaa pähkinäsekotuspusseja tai punnitse ja säästä kaupasta kaikkia sellaisia mitä tykkää syödä...tai kunnon granolat ja myslipussit kaupasta (tarkoitan sillä niitä oikeita valmistajia..ei kannata ostaaa niitä mauttomia...)
    Mutta on siellä punnitse ja säästä putiikissa kyllä muuten sellast sekotus mysliä/granolaa, joka rapsakka sekotus siemeniä-pähkinöitä-paahdettua kauraa. :)
    Mutta joo noista granoloista ja mysleistä. On niitä kyllä toosi hyviäkin. Mä oon kans nimittäin etsinyt ja kokeillu monia monia eri valmistajan versioita. Osa onkin tosi pliisuja ja mauttomia, niistä en tykkää. (miks syödä sellast mautonta, eihän siittä tuu kun pahalle päälle) Mutta kandee ostaa sellaisia, jotka on paahdettu ym. etteivät ole sellasia kuivia lättänöitä.
    Usein granolat onkin, mutta on myös myslejä, jotka paahdettu.
    Esim. Lidl:n groanola vihreä paketti tosi hyvä ja punainen, jossa myös karpaloa.
    Sit Paulunsin paahdetut versiot rapsakoita. Ja erityisesti nää Dr.Oetkerin Vitalis Crunchyt, jossa big bites, on hyviä, koska ne on koostumukseltaan ihanan rapeita ja maku on maukas. Ne on kyllä Paahdettu niin ihanan rapeaksi mysliksi.
    Ne pelkät hiutale-siemensekotuspussit onkin usein vaisuja ja hiutaleet lässyjä, eikä muissakaan aineksissa makua. Näissä paahdetuissa versioissa, ne hiutaleet ihanasti rapeutuneet, niin se on maukkaita...hmm..nam.
    Että suosittelen ostakee tekin näitä paahdettuja versioita, sopii vallan mainiosti muiden murojen,hedelmien, jogurttien, maidon ym. kanssa.
    (Dr Oetkerin Crunchy big bites, almond honey, Crunchy mysli Plus-double chocolate ja Crunchy big bites Nut mix...esim. näihin oon ite just tehny aluevaltauksen,ja on hyviä)

    Muutenkin tää mysli-granola-siemenet, pähkinät ym. on mulle suuuuri suuri voitto sarjasta pelkoruuat. Mutta nyt mä rakastan erilaisia pähkinöitä. On tää aikamoinen matka, valloittaa ja kohdata uusia ruokia.
    Kiitos tämänkin blogin, koska se on avannut mun silmät ja herättänyt löytämään nautintoja ja arvostamaan itseään ja tekemään töitä sen eteen, että vois syödä kaikkee hyvällä omal tunnolla.
    Mutta tästä tää prosessi etenee.

    Lumituiskuista päivää kaikille.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Niin, mikä on hyvää granolaa tai mysliä? Se kun on melkoisen subjektiivinen käsite ja laaja sellainen. Mutta muistelen, että Lidlin myslit ainakin olivat tosi hyviä, huomattavasti parempia kuin nuo Pauluksen supergranolat, joissa on vaan kaurahiutaleita ja linnunjyviä :/ Lisäksi ne turvottaakin niin pirusti, että jää viiden euron pussi aika lailla syömättä.
      Punnarissa on kyllä hyvä ja laaja valikoima mutta se on niin kallis! Ehkä pitänee kääntyä sen Lidlin puoleen! Toisaalta, olen aina noukkinut sieltä myslipussista ne parhaat palat ja jättänyt hiutaleet muille :D

      Poista
  39. Oli tultava kirjottaan, kun siis ihan älytön työvoitto ja tällä linjalla oon aatellu jatkaa ja kattoo, miten olo kehittyy ym.
    Niin eli mä oon täs ny tovin syöny taas silleen kunnolla, viis kertaa päivässä ja jälkiruokien kera. Annokset on isoja ja maha tulee täyteen. Ja kun seuraava ruokahetki koittaa, aina ei oo ollu ees nälkä, niin minäpä olen silti syönyt. Vatsassa on tuntunut täyteläiseltä ja välil turvottavalta, mutta olen vaan sisukkaasti syönyt.
    Tosin liikkumista on vähän tullut, mutta toisaalta olen ottanut päikkäreitäkin ja ihan huilaillutkin. On ollu aika mahtavaa.
    Tuossa edellä kun kirjoitettiin mysleistä, niin juu, se on ollukin mun yks tän viikon uusi ruoka. Ja ei mitään ronkkimista, vaan kaikki kuppiin jogurtin ym.sekaan. Ja just must ainakin tos lidl:n ja sit nois big bites mysleis ne hiutaleetkin on onnistuneita, kun ne on sellasia rapeita kökkäreitä. Nami nam..tää pelkoruoka ainakin on voitettu ja positiinen kokemus.
    Leipiä olen myös ostellu ihan uudella innolla. Olin ihan pää pyörällä, kun niin monenlaista on tarjolla. Riisi ja perunapiirakat sekä munariisipasteijat ovat myös löytäneet ruokapöytääni. Ja sekin siis uusi aluevaltaus!
    Koko ajan oon laajentamas mun syömisiä. Nyt niin päätin, että mitä sitä ny kiduttaakaan itseään, kun maailma on pullollaan monenlaisia maukkaita ruokia. Kun eihän siittä oo mitään hyötyä.

    Mut joo, siis pointti. Mä vaan syön, vaik olo välil ahdistavakin!!! Ja himoitsen ruokaa koko ajan...taitaa olla eh:kin. Mut eiköhän tää tästä.
    Mutta
    Minkähän aikaa oikein sit kestää, että kaikki ei jää vatsan ja keskivartalon ympärille vaan jakautuu ympäri kehoa?
    Kuin se kroppa muokkautuu tasapainosemmaks? Eli siis käsivarsiin, peppuun ym.tulee myös rasva- ja lihaskerrosta.

    Syöminen on kyl aika kivaa ja ruoka hyvää.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Oi, ihan mahtavaa!! Hienoa, jatka vaan samaa rataa! :)

      Painon jakautuminen on hyvin yksilöllistä ja se tapahtuu ihan viimeisenä sitten kun sun kroppa on varma jatkuvasta energian saannista eikä se ole enää hätätilassa. Tätä varten esimerkiksi sun aineenvaihdunnan pitää jo käyttää rasvavarastoa energianlähteenään, kropan pitää uskaltaa antaa energiaa lihasmassan rakentamiseen sekä nesteturvotuksen pitää laskea. Arviolta tähän menee 6 kk - 18 kk, jopa 24 kk saakka riippuen ihan yksilöstä itsestään.
      Mulla meni ekalla kerralla melko näppärästi painon tasautuminen, joskin silloin siihen meni se puoli vuotta. Toisella kerralla painon saavutettua setpoint meni vielä parisen kuukautta ennen kuin paino jakautui.

      Mutta älä sitä turhaan murehdi, se tulee ihan varmasti tapahtumaan :)

      Poista
    2. Niin tarviiko tosiaan saavuttaa set point, tietty paino/ bmi ym. että tosiaan kroppa uskaltaa jakaa energiaa ja lihasmassaa voi kertyä ympäri kehoa?
      Eli vaikka syön ja syön, mutta jos olen vielä runsaasti alipainoinen, kroppa ei ala jakamaan varastojaan, vaan käyttää saamaansa energiaa välttämättömään toimintaan ym.?

      Eli sehän voi siis olla tosi yksilöllistä, riippuen siitä, kuinka kauan kroppa luottaa siihen, että saa varmasti energiaa koko ajan, eikä joudu hätätilaan ja joutuu taas ylläpitämään elintoimintoja, eikä energiaa riitä muuhun. Oisko jotain sellasta...

      :)

      Poista
    3. Se on tosi yksilöllistä mutta kenelläkään se ei tapahdu toipumisen alkuvaiheessa.
      Painon jakautuminen vie sitä pidempään mitä huonommin sitoudut minimeihin ja lepoon, koska kroppa ei vaan uskalla luottaa suhun.

      Vuokko on aiheesta kirjoittanut postauksen, oletko sitä lukenut?
      https://freeyourrecovery.blogspot.fi/2016/09/syomishairiosta-toipumisen-vaiheet.html

      Poista
  40. Oon nyt syöny ihan hyvin ja paljon isompia määriä, vaikka se on välillä tosi ahdistavaa. Nyt mulla on tullu sellanen ongelma, että jos vaikka illalla ajattelen, että syönpäs aamulla jogurttia, kun maistui niin hyvältä. Niin tästä lopulta keskeytyy kauhea pakkomielle että on syötävä sitä jogurttia aamulla ja tosi vaikea sitä muuttaa, vaikka aamulla tekisi mieli syödä mieluummin vaikka puuroa. Tuntuu vain, että on pakko nyt syödä sitä jogurttia, kun nyt niin päätin. Oon yrittäny, että muuttaisin "suunniteltuja" ruokia, jos tekee mieli jotain muuta, mutta tästä on tullut jotenkin kauhean vaikeaa ja ahdistavaa. D:

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Mitäpä jos söisit molempia:)
      Puuroa ensin ja jogurttia sit perään!
      Hyvällä ja monipuolisella aamiaisella varmasti "pakkomielteesi" vois alkaa rauhoittua.
      Tai vuorottele..toisina aamuina jogurttia ja sen kans esim.leipää ja jos juot kahvia/ teetä niin niitä. Sit toisina puuroa ja mitä muuta viel sen kera, croissant, riisipiiras, kahvi/tee ym.
      Mulla kans noita mielitekoja ja pakkomielteitä, mitä syötävä tai pohdin, mitä vois syödä.
      Mut ny oo just tehny niin, että vaihtelen sen verran, että leivät on joka aamu kahvin kans, mut sit niitten kera joku aamu on puuro, toisen vaik jogurtti ja sit joku aamu munakas. Ym.
      Näin ahdistus alkaa helpottaa, kun tekee mieli niin monia juttuja, mutta kaikkee ei kerralla voi syödä, mut koska pitää kuitenkin syödä paljon....niin on hyvä koota runsas aamiainen eri tuotteista, niin saan tyydytettyä haluja mahdollisimman paljon.

      Ja joskus voi ottaa makeetakin aamupalaa, kun haastaa itseään kohtaamaan erilaisia ruokia ja hyväksymään, että mitä vaan voi syödä millon vaan!
      Tsemppiä sulle.

      Poista
    2. Mä oon päässy kans tosta pakkomielleajattelusta niin, että oon lisänny reilusti syömisen määrää. Sillon vatsalaukkukin on alkanu venyä ja ruokaa myös mahtuu enemmän. Ja on helppo tyydyttää haluja ja mielimakuja ym.kun saa ja voi syödä isoja satseja. Ei tunnu missään. Välillä ihmettelenkin,miten paljon muhun mahtuu, mutta tarpeeseen tulee, joten syön vaan.

      Eli ei millään syömiskerralla vaan yhtä lajia, vaan useita esim.se jogurtti, sit riisipiirakoita, keksiä, juomista. Ym.variaarioita.

      Kokeilun rajattomuus on hieno oivallus.

      Poista
  41. Moi!

    Mua kiinnostais kuulla sun ja muidenkin kokemuksia siitä miten selvitä ympäristössä, jossa on paljon muitakin syömishäiriöisiä.

    Yritän ite parantua tällä hetkellä, mutta se on hankalaa kun koko mun ystäväpiiri käytännössä on sairaita. On vertailua, kilpailua ja kyttäämistä, mikä estää koko porukkaa parantumasta ja suuntaamasta kohti oikeaa elämää.

    Sama homma jatkuu koulussa. Meidän koulussa on tällä hetkellä puhjennut jonkin sortin sh-epidemia. Ruokalassa puhutaan vaan laihduttamisesta, ihmiset pyörtyilee kun ei oo syöneet ja kaikki huhkivat salilla jo muutenkin rankan opiskelun ohella.

    Voi tietty olla että ite sairaana pistän tällaset asiat herkemmin merkille ja kärjistän asioita. Mutta tämä on ainakin mulle ollut yksi isoimmista esteistä parantua.

    Miten pidän itseni erillä ystävieni sairaasta maailmankuvasta, joiden takana on kuitenkin myös se terve ihana läheinen ihminen kenen kanssa haluan viettää aikaa?

    Entä miten suojelen itseäni koulussa jossa eniten hyväksyntää saa laihuudella ja "kovalla itsekurilla", joka liitetään itsensä näännyttämiseen ja pakkoliikuntaan?

    T. Riina

    VastaaPoista
  42. Ai niin ja totta tosiaan unohdin vielä yhden sairastuneen lähipiiriläisen: oman äidin!

    Oon saanu tosi paljon tukea sairauteen äidiltä, joka on kuunnellut aina tarvittaessa ja jaksanut tsempata. Mutta valitettavasti rivien välistä huokuu se sama rajoittava suhde ruokaan mikä itellänikin on. Jos mä vaikka sanon äidille että "Mä söin tänään pekonijuustohampurilaisen!!" äiti kavahtaa. Tai se on se ensimmäinen reaktio. Ilme valahtaa ja äiti naurahtaa hermostuneesti. Sitten se yrittää olla kannustava: "Noniin! Hienoa!" mutta kaikesta aistii että se vaan sanoo niin koska yrittää olla kannustava.

    Ihanaa että äiti sentään yrittää. Mutta oishan se nyt mukavempi jos lähipiiriltä sais sellasta vilpitöntä iloa siitä että syön ihan uudella tavalla. Että kun ollaan vaikka kahvilla niin äitikin osaisi nauttia mun kanssa jotain ihanaa makeaa. Että sekin osais olla armollisempi itteään kohtaan.

    Se ois just sitä tervettä ääntä, jota tarviin lisää mun elämään.

    Mutta niin. Syömishäiriö ja sairas lähipiiri. Mitä mieltä?

    T. Riina

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Moikka Riina, ja voi että kuulostaa ikävältä tilanteelta!
      Varmasti on vaikeampaa yrittää keskittyä parantumiseen, kun muut vaan syventävät omaa suotaan :/
      Sinun tilanteessa itse vaihtaisin kaveripiiriä. Sun vointi on kuitenkin kaikkein tärkein tässä eikä tuo kaveripiiri tee sulle nyt hyvää.
      Mainitsit itse, että haluaisit kuitenkin viettää aikaa niiden ihmisten kanssa, jotka löytyvät sen sairauden alta ja se on täysin ymmärrettävää. Mutta niin pitkään kun ihminen on parisuhteessa oman sairautensa kanssa, ei siihen muita mahdu vaikka kuinka yrittäisi.

      Mitä jos oikeasti etsisit ja hakeutuisit sellaisten ihmisten pariin, jotka eivät ole sairaita itse? Jos koulusta sellaista ei löydy, niin etsi vaikka somesta niin tiivistä (vertaistuki)seuraa, jotka tukevat sua tällä matkalla ja samalla teet pientä pesäeroa tähän sairaaseen porukkaan.
      Toki voit myös kavereillesi sanoa asiasta mutta mikäli tilanne on tosiaan noin paha, niin eipä siinä mikään kunnon ystävyys pääse kukoistamaan, kun sairaalle ihmiselle kaikkein tärkein on se oma sairaus, valitettavasti :/

      Olen itse ollut vähän samanlaisessa tilanteessa vuosikausia sitten. Haalin ympärilleni yhtä sairaita kuin itse olin, jokainen polki toinen toistaan alemmas eikä siitä mitään tullut. Muutamien kanssa pidän edelleen vähän yhteyttä somen kautta mutta uudistin oman kaveriporukkani täysin. Se vei oman aikansa, koska sairaana en ollut edes yhtään sosiaalinenkaan, mutta toipumisvaiheessa mä hakeuduin realcovery-ryhmiin somessa. Eihän se täyttä sosiaalista kanssakäymistä korvaa mutta on sekin parempi kuin sh-porukassa hilluminen.

      Äitisi tilanteeseen en oikein osaa ottaa kantaa. Oletko hänelle puhunut tilanteesta? Oletko kertonut mitä sä ajattelet?
      Vaikka kuinka sä haluaisit auttaa häntä samalla, niin vain tiettyyn pisteeseen asti se toimii. Jos hän ei ole valmis näkemään omassa toiminnassaan mitään muutettavaa, niin silloin sä vaan hakkaat päätäsi mäntyyn.
      Mutta äitisi kuitenkin yrittää, joten validoi sitä. Sinä olet hänelle tärkeä, sun vointi on hänelle tärkeä ja hän yrittää tukea sua parhaansa mukaan.

      Voi että kun osaisin auttaa tässä yhtään paremmin, nämä on niin vaikeita juttuja! :/
      Vaikeita, koska sä olet tässä myös läheisen roolissa, jolloin sä taistelet paitsi omaa sairautta vastaan niin samalla joudut seuraamaan vierestä muiden sairastamista. Eli ihan varmasti rankkaa, sitä en yhtään epäile.

      Poista
    2. Moi!

      Kiitos paljon pitkästä ja ymmärtäväisestä vastauksesta. Joo, nää on kyllä hankalia juttuja. Kun asioissa on niin monta puolta. Samaan aikaan samat ihmiset voi olla ihania ja läheisiä ystäviä mutta samalla sairaus on siinä taustalla vaikuttamassa. :S

      Jännä kuulla että sullakin on ollut samanlaisia kokemuksia ja että oot vaihtanut sitten kaveriporukkaa. Kiva kuulla jos oot löytänyt kuitenkin uusia ystäviä ja vanhat, hallaa tekevät kaverisuhteet on jääneet. Mäkin koitan samaa. Että otan etäsyyttä noihin sh-kavereihin silläkin uhalla et olis yksinäistä nyt jonkin aikaa. Koska sitä myötä kun ite voimistuu ja sosialisoituu niin haluun uskoa että ne oikeat ja terveet ystävät löytyy kyllä. :)

      Äidinkin kanssa ollaan puhuttu tästä ja sekin alkaa pikku hiljaa myöntämään ongelmansa. Se on kuulemma saanut myös mun sairauden kautta uusia näkökulmia omaan ruokasuhteeseensa. Käytiin pari päivää sitten syömässä nepalilaisessa yhessä ja meillä oli kyllä tosi mukavaa. Heh, no nyt kun mulla on parempi mieli niin näkee asioissa valosemmankin puolen. :)

      Ihanaa alkukevättä sulle <3! Tää on ihana blogi, kiinnostavia juttuja. Kiitos kun panostat tähän niin paljon! Oon varma että sun tuki on avuksi monen monelle parantumisesta haaveilevalle!

      Poista
    3. Oi, olipas ihanaa kuulla sun äidistäsi! Hänelle propsit siitä, että uskaltaa myöntää oman tilanteensa, ja mieti millaisen vaikutuksen sä olet tehnyt häneen, sillä sun toipuminen on antanut hänelle ihan uutta perspektiiviä! Tässä on nyt todella hyvä alku teidän molempien toipumisen matkalle, mutta muista se, että sun hyvinvointi on sun prioriteetti. Äitisi on aikuinen ihminen, jonka parantuminen on hänen oma asiansa, ei sun.
      Kerron tämän siksi, että et sorru samaan virheeseen, jota itse olen toistanut ihan liikaa. Eli liian heikossa kunnossa yritin auttaa muita ja kannatella muita, ja itse aina romahdin.
      Eli siis eyes on yourself, Riina!

      Mitä tuohon ystävyysasiaan tulee, niin on ihan oikeasti parempi olla yksin kuin olla sellaisessa ystävyyssuhteessa, joka on tuhoisaa kaikille. Ota vaan etäisyyttä ja rupea vahvistamaan sellaisia kaverisuhteita, jotka tukee sun toipumista tavalla tai toisella. Et sä tule yksin jäämään vaikka tällä hetkellä se voikin pelottaa. Kun sun toipuminen on paremmassa vaiheessa, niin sulle tulee ihan luontaisesti halu olla enemmän sosiaalinen ja olla ihmisten kanssa tekemisissä.

      Voit aina liittyä tuohon meidän Fb-ryhmään, jos et ole vielä jäsenenä siellä :)

      Poista
  43. Ei hyvä ei...mulle ainakaan, jos ympärillä sairasta porukkaa liikaa tai tuota sakkia, jotka vaan puhuu jatkuvasti laihduttamisesta ja siitä mitä voi ja saa syödä.
    Todella inhottavaa, että tää on menny tällaseks, että enää ei ihmisille normi ruoka kelpaa ja syödä kaikkea, mitä mieli tekee, vaan vahdataan, kontrolloidaan, ronkitaan, nirsoillaan, kidutetaan itteään olemalla syömättä. Ja keksimällä keksitään ( myös normi terveet ihmiset) miks muka ei vois syödä. Tai ollaan vähä väliä jollain kuurilla, dietillä ja hörpitään vaan smoothieita ja light- juomia.
    Oon nähny tota tosi paljon itekin.
    Ja huolestuttaa oikeesti, mihin tää touhu on menossa, kun nuoret tytöt ei syö.
    Skipataan koululounas ja välipalakin on noita edellä mainitsemiani kevyttuotteita..skyrejä ym.

    Vastakohdaksi täytyy taas tuoda ne ihailtavat nuoret ja aikuiset, jotka ei tuijota itseään fyysisesti ja kyttää vaakanumeroita ym. Vaan syövät kaikkea ja ottavat lisää. Nauttivat makeita herkkuja lähes päivittäin, eivätkä koe valitsevansa mitenkään väärin. Eivätkä he kyllä niin teekään, vaan nauttivat juuri niin kun pitääkin eli syödään kohtuudella kaikkea ja ollaan elämään tyytyväisiä.
    Ovat sinut itsensä kanssa - hyvä itsetunto ja rento ja vapautunut suhtautuminen syömiseen ja elämään.:)

    VastaaPoista
  44. Sairas ympäristö sairastuttaa...niin se on.
    Vertailu, vierestä katsominen tekee omankin olon tukalaksi, joten ei siinä kyllä parantuminen ainakaan tukea saa.
    Eli jos on mahdollista kannattas löytää positiivisempaa ja elämään rennommalla otteella suhtautuvia ihmisiä.
    Kyllä jatkuvien diettikeskustelujen ja laihduttavien itseään muokkaavien tyyppien seurassa ahdistuu väkisinkin. Ja jos on viel huonos kunnos ja oma kuntoutuminen kesken, ei tää tee hyvää. Seuraukset voi pahimmillaan olla ikäviäkin.
    Oli kyllä Riina harmillista luettavaa.
    Tosi paljon tsemppiä sulle ja koita sulkee silmät noilta laihdutus ym.höpötyksiltä ja kerää itselle voimaa ja rohkeutta toteuttaa omaa järkevää linjaa. Johon kuuluu reilu syöminen ja itsensä arvostaminen!!
    Koita syödä vaan kaikkee, mitä mieli tekee ja nauti elämästä!:)
    Toivottavasti löydät parantumista tukevaa ja kannustavaa seuraa.

    VastaaPoista
  45. Moi Heidi,
    Onkohan tää EH, kun mulla on sellasta, että syön kovasti viis kertaa päivässä ja annokset on siis reiluja ja jälkkäreit kans aina.
    No sit mulla on ihan älytön halu syödä kaikkee makeeta, tosi imelää. Ja mähän sit oon sallinu itelleni sen ja ostan kaikkee makeita juttui (pullia, leivoksia, suklaata ym.) ja syön. Nytkin oon joka päivä tällä viikolla syöny jälkkäreiks ja välipalaks makeita juttui.

    Onko mulla puute jostain, kun yht äkkiä tällaset himot iskeny? Onhan tää kai normaalia ja sallinko vaan ny kaiken mitä mieli tekee?
    Sillä
    Tekee koko ajan mieli jotain, vaik on syöny hyvin ja maha täys. Ruoka pyörii ajatuksissa ja mietin mitähän kivaa seuraavalla ruokakerralla söisin. Ostan kaupasta monenlaisia ruokia ja jälkkäreitä kaappiin ja himoitsen niitä. Mietin minkä syön minäkin päivänä ja ootan aina ruokahetkeä intona. Ja vaik maha tuntus turvottavaltakin, niin aivot sanoo, että vois ottaa jotain syötävää.
    Välil taistelen sen ajatuksen kanssa, että otanko ny tänään tota herkkuu vai vaihanko välipalan johkin toiseen...
    Tosin samalla kun vatsa voi tuntua turvottavalta se voi myös kurista, eli huutaakin ruokaa jaon nälkä.
    Ihme olo kyllä.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Oletko vilkaissut EH:ta koskevat postaukset?
      https://freeyourrecovery.blogspot.fi/search/label/Extreme%20hunger

      Extreme hunger on nimensä mukaisesti extreme nälkä. Tuntuu, ettei mikään määrä ruokaa riitä. Voi olla fyysisesti kylläinen mutta ei silti ole oikeasti kylläinen, nälkä on koko ajan. Se voi tuntua ahmimiselta vaikka sitä se ei ole.
      Itselläni esimerkiksi oli monena iltana sellaista, että vaikka olin syönyt 6 ateriaa päivän aikana niin ennen nukkumaan menoa piti syödä kokonainen purkki Beniä ja Jerryä. En pystynyt lopettamaan syömistä, oli nälkä vaikka oikeastaan ei ollutkaan nälkä.

      Nuo himot taitaa sulla kohdistua etenkin hiilihydraattipitoisia ruokia kohtaan kertomasi perusteella, ja se on normaalia. Aiheesta löytyy postaus tuosta linkistä yllä.
      Sun kroppa tarvii paljon hiilihydraatteja, koska hiilihydraatit ja rasvat on toipumisvaiheessa kaikkein tärkeimmät ravintoaineet, koska niillä korjataan ne kehon vauriot.
      Himot ja mahdollinen EH menee ohi vain syömällä. Jos mietit syödäkö ruokaa A vai B, niin syö molemmat, ja ota vielä C päälle.

      Ruoka on nyt sun lääkettä, ja sun resepti on sun kroppa.
      Kuuntele sitä ja syö mitä mieli tekee, aivan kuten olet tähänkin saakka tehnyt.
      Se teet just oikein nyt, joten anna mennä vaan! :)

      Poista
  46. Heipä hei,

    paljon puhetta ja ahdistuksen tunteita tuntuu olevan monella sen suhteen, kun lisää syömistä ja pyrkii syömään usein ja paljon. Tulee turvotuksen tunteita, on EH:ta ym.
    Ja kaikki kuuluu tähän parantumisprosessiin, vaikka ne meistä tuntuukin epämiellyttäviltä ja vaikeilta ja että voiko näin nyt tehdä.

    Mä kehotan kans, että oikeesti ryhtyy vaan tekemään ja toteuttamaan täsmäsyömistä. Sitä sen on oltava, kun muuten helpost lipsuu ja skippailee tai kompensoi. Antaa siis mennä täydellä mitalla, ja niin paljon kun maha vetää ja ajatus ajattelee ruokaa.

    Mä päätin, että hitot, ny mä alan mättään ja en välitä, mitä mun tekee mieli. Teen ja ostan just niitä ruokia, mitkä mieles pyörii. Kuten Heidi säkin oot kirjottanu, että kun vaan ajatteleekin ruokaa, niin ottas sitä ja ihan kaikkee niin makeita kun suolasia ja erityisesti sitten niitä pelkoruokia.
    Oon tehny listaa pelkoruuista ja alkanu syömään niitä ihan siis säännöllisesti, ihan päivittäin. Makeita leivoksia, karkkeja ym. aina jälkkäriks, välipalaks, yöpalaks ym. En siis välitä nyt siitä ja mieti, että "voi ei just söin suklaata, voinko ottaa välipalaks pullan ja kakkupalan..." Sanoin esim. tänään itelleni, että jasso nyt sitten otan tuota leipomaani mokkapalaa sekä laskiaispullan teen kanssa. Ja jos ennen ei ois voinu kuvitellaakaan syövänsä useampaa "herkkua" päivässä, niin nyt menee erilaisia ja usein....

    jatkuu...kun ei mahu....

    VastaaPoista
  47. JA tiedättekö mitä, se on oikeesti niin, että mitään ihmeellistä ei tapahdu, söi sitten wienerin, suklaakakun, laskiaispullan ym. Se on siis ruokaa siinä missä paahtoleipä, riisipiirakka, puuro ym. Siis antaa energiaa, jaksamista ja hyvän mielen. Makeat jälkkärit ja välipalat on niin best, että niitä vaan pitää saada ja haastaa vaan itseään syömään niitä, niin paljon ja usein, että ne ei vaivaa eikä tuota tuskaa tai aiheuta huonoa omaatuntoa, että niitä on syöny. KUN ne oikeesti ei aiheuta meille mitään pahaa, ei sitten niin mitään. Testattu ny on. Ja mä alan kirkastuun tän jutun kanssa, kun mä oon nyt syöny täsmäsyömisellä viis-kuus kertaa päivässä, enkä tosiaankaan skippaa vaikka söis minkälaisen herkkuvälipalan (kun ennen tein niin, että jätin esim. päivällisen väliin, jos söin välipalaks vaikka ison satsin kakkua / jäätelöö ym. makeaa). Ei se välipalan syöminen ole todellakaan mikään syy jättää seuraavia ruokailukertoja väliin ja syömättä. PÄINVASTOIN on syötävä. Kroppa tarvii energiaa ja sitä saa vaan, että syö ja syö ja syö.
    Eikä lähe sitten lenkille kuluttamaan niitä saatuja kaloreita. Kun ne kuluu muutenkin. Sillä tällä runsaalla syömisellä oon no nyt huomannu, että nälkä on ja tulee, vaikka on syöny. Välillä toki turvottaakin, mutta se vaan pitää ottaa normaalina tilana. Ei edelleenkään skipata ruokakertoja. Vaan syödään ja syödään, koska turvottava olo helpottaa, kun syö. Sen mäkin nyt oon huomannu. Komppaan täällä niitä, jotka asiasta kirjoitti kans, että antaa mennä vaan, vaikka turvottaa. Kyl se helpottaa.

    Juu, syöminen on ihanaa, ja ny pitää vaan jatkaa tällä tohinalla. Joten kannustan teitä muitakin, että syökää kaikkee ihanaa. Kaikkee mitä mieli vaan tekee ja mistä on kieltäytynyt kun laihdutti.
    Mä luulen, että esim. mun himot erilaisia ruokia kohtaan, johtuu nyt siittä, että mä olen passanut ne, jättänyt syömättä ja vaan uskotellu, että olenhan mä syönyt, kun olen ottanut pikku palasen.
    Kroppa huutaa nyt kaikkee ja etenkin näyttäsin olevan koukussa makeaan..ihan kaikkee makeeta tekee mieli.
    Miltä Heidi kuulostaa?
    Mun pahe vaan tässä prosessissa on että olen rampannu vaakalla, jota ei pitäs tehä. Mutta se vaan nyt todisti, että vaikka olen mättänyt kaikkee, niin ei oo vielä paino mihinkään heilahtanut. Eli kyllä syödä saa ja pitää paljon, ennen kun se lähtee nousemaan ja lihasmassaa kertymään. Siks mä ehkä sen hiffasinkin, että mulla on oikeestaan etuoikeus nyt syödä ja syödä ja saada itteni kuntoon ja kauniiksi naiseksi, jolla on muutakin kun luut ja nahka ja loppoposket. Töitä vaatii ja siks voi ja pitää syödä nyt kaikkee mitä mieli vaan tekee. Ja mähän nyt sit sallin kaiken itelleni!:) Niin siitä pikku hiljaa alkaa toipumaan ja hyväksymään erilaisia ruokia, eikä välitä mitä ne on.

    AURINKOISTA HELMIKUUN loppua kaikille :) :) Kevättä kohden nautiskellen eikö?!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Tiedätkö, eipä ole mitään lisättävää sun kommenttiin!
      Ihan loistavia oivalluksia, jatka vaan samalla linjalla! :)

      Mä todella kannustaisin sua lopettamaan tuon vaa'alla ramppaamisen. Vaikka sun paino ei ole vielä nousuun lähtenytkään, niin sitten kun se tapahtuu ja jos sä sitä kovinkin aktiivisesti seuraat, niin se on todella suuri triggeri. Vaa'an luku ei ole koskaan aidosti triggerivapaa ja se on aina sh:lle bensaa liekkeihin, sillä jos sun paino on laskenut niin siitä tulee sellainen hyvä tyttö-fiilis; jos paino on noussut, se koetaan negatiivisena, samoin kuin painon pysyminen samassa.
      Tämä oli karkea yleistys mutta tämän toin esille siksi, että pystyisit näkemään mitä osaa vaaka sun toipumisessa edustaa, ja yleensä se edustaa sairautta. Varmasti voikin olla poikkeuksia, mutta toipumisvaiheessa painon muutokset eivät ole lineaarisia, vaan parissa päivässä voi posahtaa päälle jopa yli 5 kg nesteturvotukset ja trunk adipose, ja tämä takuulla tuottaa sulle ahdinkoa.

      Sulla on etuoikeus syödä huolimatta sun painon muutoksista. Sulla on etuoikeus ja pakko syödä vielä 30 kilon päästä, ei vaa'an luku sitä muuta koskaan suuntaan tai toiseen. Sulla on biologinen normaalipaino, setpoint, johon sun kroppa tulee hakeutumaan. Mikäli sulla ei ole siitä kokemusta ja jos sulle on määrätty joku tietty tavoitepaino, niin se voi todella ahdistaa huomata, että oma setpoint onkin ihan eri kuin asetettu tavoitepaino.
      Tai sitten sulla voi olla kokemusta setpointista mutta sulle voi käydä samoin kuin itselleni, että sä overshoottaat, jolloin sun paino on yli sun setpointin.
      Oli miten oli, setpoint on sun ystävä, sun kroppa on sun ystävä, sitä sun pitää kuunnella :)

      Itse olen tässä pyöritellyt mielessäni vaa'an hajottamista vasaralla. Mua ahdistaa se kapine niin paljon, että pystyäkseni punnitsemaan itseni edes kahdesti kuukaudessa mun pitää prepata itseäni siihen. Miksi mä siis kiduttaisin itseäni sillä vaa'alla?

      Tsemppiä sulle! :)

      Poista
    2. Kiitos Heidi kannustavista sanoista.:)
      Ehkä toi vaaka tosiaan pitäs viskata mäkeen. Sillä varmaan aika triggeröivä. Ja aiheuttaa just noita tuntemuksia, mitä mainitsit. Ja,se voi sitten taas voimistaa sh:n.
      Eikä se vaa'an numero kaikkee totuutta tosiaan kerro.
      Miltä sitten se setpoint olo liene tuntuukaan..se varmaan selvinnee, kun parantuminen edistyy ja uskaltaa vaan syödä ja haastaa itseään niin, että sh-ajatukset ei koko ajan kolkuttele takaraivolla ja erilaiset nälkiintymisoireet häviää.

      Kyllä nyt vaan pitää puskee sh:ta vastaan rytinällä. Sh on niin syvältä..se ei tuo mitään hyvää kenenkään elämään. Tuhoa vaan yrittää tehdä ja osittain jotain saa tuhottuakin tai ainakin heikennettyä (esim.monella veriarvot, fyysiset oireet, kivut, sos.suhteet, koulutus, työelämä ym.)
      Sh voi vaikuttaa yllättävästi moneen elämän tärkeisiin asioihin ja estää haaveiden ja unelmien toteutumista. Joten ajattelisin, että jos voi tehdä ja aloittaa parannuksen heti, niin se kannattaa. Ei kannata lykätä ja odottaa, että asiat menee yhtään huonommaksi.

      Elämästä kannattaa tehdä elämisen arvoista eikä kärvistellä.

      :)

      Poista
    3. Täällä myös yksi, jolle vaaka aiheuttaa pään vaivaa. Oli tulos mikä tahansa aina ahdistaa: jos on laskenut, ahdistaa koska en edisty. Jos on noussut, ahdistaa koska nousu on ollut liian nopeaa. Ja varsinkin silloin ahdistaa, jos tietää syöneensä liian vähän ja paino on SILTI noussut. Tuo "epäloogisuus" vaa´assa on kauheinta. Eli todellakin Heidi tuo mainitsemasi epälineaarisuus on niin totta. Itse punnitsen itseni kerran viikossa ja aina se kyseinen päivä on pilalla aamusta alkaen :( Esim tämä päivä on ollut ihan tuskaa, koska paino oli noussut niin paljon, vaikka en mielestäni ollut sen eteen noin kovasti onnitunut työskentelemään :(

      Miten sietää nousevat numerot?
      Miten sietää kropan muutokset?
      Miten hyvästellä sairas vartalo, johon on tottunut ja jossa on itsevarma olo?
      Miten vastaanottaa kroppa, jossa tuntee itsensä ylipainoiseki???? (siellä kerran jo olleena enkä koskaan tottunut normipainoiseen kroppaani :( )

      -P-

      Poista
    4. Todellakin heitä sillä vaa'alla vesilintua, koska siitä ei koskaan koidu mitään hyvää.

      Vuokko on tehnyt todella hyvän postauksen liittyen kehonkuvaan ja kropan muutoksiin:
      https://freeyourrecovery.blogspot.fi/search/label/Kehonkuva

      Ainoa keino on siis käydä se läpi. Mitä sun viimeiseen kysymykseen tulee, niin aivoilta vie keskimäärin vuoden sopeutua muutokseen, eli sun pitää olla vähintään vuosi setpointissasi ennen kuin sun pää pääsee siihen mukaan. Mitä enemmän sä välttelet oman kehon kohtaamista niin tietysti sitä hankalampaa se on.

      Poista
    5. Ehkä joo mun tarttee viskata vaaka metikköön. Eihän se vaaka ja ne numerot siinä koko totuutta kerro, miten voi, mikä on kropan tila ym.
      Ja kun niitä lukemia liikaa toljaa, niin ahistuuhan siitä. Jos laskee, nousee, pysyy samassa niin heti tuntemukset kohisee. Triggeröivä kapistus. Voi käynnistää sh:n painostamaan ja toimimaan itseään haitallisella tavalla.
      Heitetääs vaakat ja syödään vaan ja etsitään hyvää oloa sitä kautta. Vaaka ei sitä anna.
      Se on totta juu!

      Poista
    6. Kannattaa hankkiutua siitä vaa'asta vain eroon. Itse punnitsin pitkään itseäni päivittäin ja jatkuvasti, kun aloin syömään enemmän ja se johti aina vain ahdistumiseen ja kompensoimiseen ja vettäkään ei meinannut uskaltaa juoda, koska silloin ilman juomista vaaka näyttää "kivempaa" lukua. Nyt on paljon helpompi olla, kun en punnitse itseäni. Itselläkin tosin on vielä petrattavaa, kun ehkä kerta viikkoon tulee käytyä vaa'alla ja yllättäen ahdistusta se vain tuottaa...

      En oikeastaan tajunnut vaa'an niin suurta triggeröimistä ennen kuin uskalsin ekan kerran olla päivän punnitsemasta itseäni, joten pitää hankkiutua pahuksen kapineesta kokonaan eroon!

      Poista
    7. moikkista,
      mulle vaaka on kans tosi paha rasti.
      Tuppaan ramppaamaan siellä ehkäpä liian usein. Mutta miks. Mitä ne numerot nyt siinä kertoo. Se just tekee sitä, mitä Heidi tuossa vastasit toiselle kysyjällekin, että ahdistuu, kun näkee että nousee ja tulee tyytyväiseks, kun laskee. Vaikka toisaalta pitäs olla toisinpäin, eli pitäs iloita siitä, että paino lähtee nousuun ja kunto kohenee ja lihasmassaa ja rasvaa alkas kertymään. Että sitten tulis sitä voimaa ja jaksamista ja muotoja.
      Mitähän ihmettä siellä pitää käydä siitä huolimatta kyttäämässä niitä numeroita?
      Ihan älytöntä.

      Aloin just funtsia, että kun jos aattelee niin ei niitä lukemia voi vertailla, että ois liikaa tai liian vähän, kun toisella. Kun me ollaan erikokoisia ja muotoisia, erilaiset luut ym. Joku tosi lyhyt voi painaa vähemmän tai enemmän kun joku pitkä ja toisinpäin. Ei se oo niin yksoikosta tosiaankaan, mitä ny täs pitäs painaa ja mitä sillä sitten loppujen lopuks on merkitystä. hmm....
      Kyllä alan kallistua tolle Heidin kehotukselle, että vaakat jorpakkoon! Eihän siitä oo meille kun haittaa.

      Poista
    8. Olen tällä hetkellä ilman hoitokontaktia, joten itse pitää punnitukset hoitaa ja kai siellä vaa´alla pitäisi joskus käydä, jotta tietää edistyvänsä... :/ mutta jospa pitää sen tuossa kerran viikkoon.

      -p-

      Poista
    9. Mä ehdottomasti suosittelen hakeutumaan lääkärin vastaanotolle, koska esim. sisäelinvauriot harvoin tuntuu joltakin. Toki rytmihäiriöthän tuntee, mutta esimerkiksi maksa- ja munuaisarvot voivat olla off the charts ilman että siitä itse mitään tietää, puhumattakaan osteoporoosista!
      Eli jos et ole vielä hoidon parissa, niin todella, TODELLA kannustan sua hakeutumaan edes tk:n päivystykseen. Kerrot sun tilanteen, pyydät lähetteen verikokeisiin ja luuntiheysmittaukseen, koska sä et yksin niistä saa tietoa. Ei ole turhamaisuutta vaan tää on nimenomaan sun terveyttä edistävää, ja sun hyvinvointi on kaikki mitä sulla on.

      Vaa'alla voit käydä max kerran viikossa jotta näet, että suunta on oikea. Loppujen lopuksi sun kroppa hakeutuu setpointiin, jossa se toimii ja voi kaikkein parhaiten.

      Poista
    10. Siis olin vielä hetki sitten polin kirjoilla mutta uloskirjattiin, koska tilanne ei edistynyt (kommentoinkin tästä aiheesta kerran toiseen blogiisi ;) ). Mutta ihan hyvä olisi varmaan itse hakeutua nyt säännölisin väliajoin tsekkauttamaan arvoja tk:n puolelle :) vaikka nyt omin voimin parantumista teenkin.

      -p-

      Poista
    11. Aivan, nythän mä muistankin!

      Vaikka toipumisen itse hoidatkin niin mä kannustan sua kuitenkin tsekkauttamaan fyysisen puolen lääkärillä. Verikokeet ei paljoa aikaa ja vaivaa vie ja niillä saa kuitenkin selville jos jotain on vialla. Myös osteoporoosi on tosi salamyhkäinen sairaus, joten jo senkin takia sun olisi hyvä käydä siellä lekurissa.

      Poista
    12. Kiitos Heidi tsemppaavista viesteistäsi!!! Olet kyllä niin huippu!!! :)

      -p-

      Poista
  48. Hei,
    Kysyisin, mistä oikein johtuu, että vaikka oon alkanu syömään todella paljon ja usein, niin tovin päästä syömisestä maha alkaa murista...siis kuin ois nälkä?
    En kyl aina tiiä onko se nälkää, ja onko oikeesti energiat jo vajunu jonnekin vai mitä se on? Samalla iskee halu ottaa jotain suuhun, vaikka kello ois ilta ykstoista.
    Onko normaalia tai mistä johtuu, miten toimin?
    Syönkö vai odotanko seuraavaa ruoka-aikaa.
    Mut mites sillon yöllä, kun ei murisevalla mahalla viittis nukkumaankaan mennä.
    Että syöttekö yöllä ennen nukkumaan menoa,?

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Mahan murina ei oikeastaan edes liity nälkään vaan nälkä syntyy, kun aivot huomaavat verensokerin ja energiatason laskeneen, ja lähettävät viestiä nälällä. Mahan murina on lähinnä vatsalaukun (vai oliko se suoliston?) supistumisesta lähtevää ääntä, kun vatsalaukku puskee ruokaa kohti suolistoa.

      Syö heti äläkä odota mihinkään seuraavaan ateriaan, koska se on ruoan rajoittamista.
      Lisää tietoa ao. postauksissa. Kuulostaa siltä, että sun aineenvaihdunta on lähtenyt käyntiin.

      https://freeyourrecovery.blogspot.fi/search/label/Aineenvaihdunta
      https://freeyourrecovery.blogspot.fi/search/label/Extreme%20hunger

      Poista
    2. Vaaka mäkeen. Hyvä ohje!
      Syö aina kun ruoka mielessä!
      Rasvaa ja hiilaria painottaen.
      Lisäenergiaa kyllä ehottomasti saa sillä, että syö joka ruuan jälkeen jotain makeeta jälkkäriä! Ja välipala myös kunnon satsi makeeta ja suolasta.ei pelkkiä etelän hedelmiä. Täsmäsyöminen! Ja sit Ei varsinkaan light-tuotteita.
      Suklaata ja paakkelseja...

      Uutta elämää etsimässä.

      Mä kuulun kans tohon kategoriaan, että oon laihduttanu joskus toistakymmentä vuotta sitten. Ja toipunu A:sta, mutta nyt ollu O:n pauloissa ja laihtunu tavallaan huomaamatta.
      No sit käyny niin, että vaik ei ois tarvinnu laihduttaa, tuudittauduin "alintajuntaiseen" hyvänolon tunteeseen. Että vau, mähän oon loistokunnossa ja viel laihtunutkin.
      Joo no, mutta eipä se auvoista ole ollutkaan, kun alkoi tulla väsymys- ja jaksamisoireita, maksa-arvojen nousua, paniikiihäiriöitä, ahdistustuntemuksia, haluttomuutta lähes mihin vaan ym. Muuten olen ollut loistokunnossa, mutta erinäisiä pikku juttuja silloin tällöin ollut.
      Tässä sitten hiljakkoin tutustessani näihin sivuihin, mietin, että koskeeko nää mua?
      Voisinko syödä enemmän? Hiilareita ja rasvasia ruokia kehiin, ja lisätä herkkujen syömistä?!
      Luopua liiasta liikunnasta?
      Miten päästä ahdistuksen tunteesta ja syyllisyydestä jos noudatan MM systeemiä.
      Voiko tässä syödä kun "hevonen" ja jättää liikunnan, kun on tottunu liikkumaan kovasti ja olemaan aktiivinen ja aikaasaava tehopakkaus.
      Miten mielitekojeni, kun ne ryöstääntyykin käsistä. Että otankin jälkkäriks vähän namia ja päätän, että sit ei oteta kun vkl:na. Mut otankin yht"äkkiä niitä joka päivä?! Tällä viikolla on ollut jo sitä pullaa, piirakkaa, suklaata suklaata suklaata, toffeeta, lakua, pizzaa, ym.
      Ihmettelen jo, voinko toimia näin, kun neuvotaan syömään ministi ja harkiten. Ei liikaa sitä tai tätä. Mitä ihmettä mä teen aikuinen nainen, enkö nyt jatka vihannes ja jogurttilinjalla. :)
      Ainakin nälkä mulla on tosi usein ja sillon syön!

      Poista
    3. Kyllä, ortoreksia kuuluu rajoittaviin syömishäiriöihin, joten kaikki nämä neuvot koskevat myös sua.

      Vilkaisepa nämä linkit alla niin tiedät miten päästä alkuun:
      http://freeyourrecovery.blogspot.fi/p/mika-tama-on.html
      http://freeyourrecovery.blogspot.fi/p/faq-usein-kysytyt-kysymykset.html

      Mitä ahdistukseen tulee, niin se kyllä tulee vastaan ja sun pitää oppia keinoja sietämään sitä. Ei juosta karkuun tai yrittää välttää sitä jollain sh-keinoin. Syyllisyys taas on täysin epäadekvaatti tunne, koska ethän sä tunne syyllisyyttä hengittämisestäkään!
      Lisää tietoa ahdistuksesta ao linkistä:
      http://freeyourrecovery.blogspot.fi/search/label/Ahdistus

      Herkuista täällä:
      http://freeyourrecovery.blogspot.fi/search/label/Herkut

      Kannattaa hyödyntää noita tunnisteita sivun oikeassa reunassa, koska niiden avulla löydät postaukset aiheista.

      Mutta niin. Haistata pitkät noille dieettivinkeille, vegaaninrehuille ja shitnesspuuhille, koska siinä on syömishäiriön pyhä kolminaisuus. Liian vähän ruoka sairastuttaa, liika liikunta sairastuttaa, liiallinen kontrolli sairastuttaa. Ei meitä ole luotu vertaamaan salaatinlehtien ravintosisältöä ja tuijottamaan omaa habaa ja pyörimään sen ympärillä, vaan meidät on luotu elämään! Vai voitko sanoa, että syömishäiriö on tehnyt susta onnellisen?
      Olen ennenkin tämän kertonut, mutta ne pahimmat hetket parantumisessa ja sh:n jälkeisessä elämässä on sata kertaa parempia kuin parhaimmat hetket sairastaessa, koska on kuitenkin tietoa ja kokemusta paremmasta :)

      En tiedä olitko se sinä, joka kommentoi tuosta ettei ole hoidon parissa?
      Oli miten oli, kaiken varalta kirjoitan siitäkin. Eli ehdottomasti mä suosittelen hakeutumaan lääkärin vastaanotolle, koska esimerkiksi sisäelinvauriot harvoin tuntuu joltakin. Toki rytmihäiriöthän tuntee, mutta esimerkiksi maksa- ja munuaisarvot voivat olla off the charts ilman että siitä itse mitään tietää, puhumattakaan osteoporoosista!!
      Eli jos et ole vielä hoidon parissa, niin todella, TODELLA kannustan sua hakeutumaan edes tk:n päivystykseen. Kerrot sun tilanteen, pyydät lähetteen verikokeisiin ja luuntiheysmittaukseen, koska sä et yksin niistä saa tietoa. Ei ole turhamaisuutta vaan tää on nimenomaan sun terveyttä edistävää, ja sun hyvinvointi on kaikki mitä sulla on.

      Vaa'alla voit käydä max kerran viikossa jotta näet, että suunta on oikea. Loppujen lopuksi sun kroppa hakeutuu setpointiin, jossa se toimii ja voi kaikkein parhaiten.

      Poista
  49. Ok. Kiitos suuresti noista vinkeistä.
    (En ole kommentoinut hoitoasioista.)
    Täytyy kyllä aloittaa siittä, että en lue ns.fitness-naisten lehtiä kaupoissa, kirjastossa ym., enkä varsinkaan tilaa itselleni sen kaltaisia terveyslehtiä, jossa bodya vaan muokataa ja annetaan vähäkalorisia ruokavinkkejä..ei rasvaa, ei hiilareita ei juur mitään. Taitaa se sairastuttaa todella, kun ei syö monipuolisesti. Ja etenkin, jos jättää rasvat ja hiilarit pois. Veto on pois.
    Mut joo sit pitää alkaa vaan syömään tolla täsmäsyömislinjalla ja säilyttää se, vaikka muut ei söis.
    Vertailemaanhan mä oon kova. Että kyllä tässä töitä riittää just ton mielen ja tunne-elämän hallinnan kanssa, että asennetta on käännettävä rennon syömisen suuntaan.

    Hyviä iltalukemisia mulle täällä kyllä riittääkin.
    Voiko käydä joskus kirjottamassa uudestaankin, että miten menee?!
    Kannustavaa myös lukea, miten itse olet taistellut itsesi pahasta jamasta.
    Todella paljon tsemiä sulle jatkoo ja monipuolisen syömisen parissa tottakai!!!

    - N-M

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Okei, my mistake! Välillä kommentit tulevat niin samaan aikaan, että erehtyy luulemaan niitä samojen henkilöiden esittämäksi etenkin jos kommenttien sisältö on samankaltainen :)

      Ehdottomasti voit käydä kirjoittamassa uudelleen! Sitä vartenhan tämä täällä on.
      Tsemppiä! :)

      Poista
  50. Mulla on ollut nyt jokunen vuosi sellasta pientä sahaamista, Paino pysyy joko samoissa lukemissa tai välillä putoo ja välillä nousee muutamia grammoja.
    Syön ja syön monta kertaa päivässä ja kunnon annoksia, toisinaan skippaan jonkun yhdistän sitten kaksi ateriakertaa yhdeksi. Mutta sitten se, että mistähän johtunee kun eipä lähde paino nousuun, lihasmassa ei ala jakautumaan ympär kehoa.
    Kun sit esiintyy viel sellastakin, että kun ulostan (esim. aamupalan jälkeen kun käyn vessassa) niin tuntuu, että koko vatsa tyhjenee ja se alkaa murista ja lorista, kuin ois ihan ontto, pelkkää nestettä vaan liruis siellä.
    Vatsa menee ihan lättänäks ja tuntuu, kuin ois karmee nälkä, vaikka just ennen sitä on syöny kunnon aamiaisen.
    No joka tapauksessa tällä ololla olen sitten lounaaseen asti ja tunnen, että nälkä tulee jo reilusti ennen lounasaikaakin.
    Onkohan jotain ravintoaineiden imeytymiseen liittyvää, vai mikä lie. Uloste on ihan normaalia, ei vatsakipuja ym. sellaista. Joskus turvottelen ja sen kanssa yritän tehdä töitä, että silti söisin, vaikka "pöhöttää". Kun nimittäin olen käynyt vaakalla esim. seuraavana päivänä siitä, kun on mättäny ihan karmeesti sapuskaa, on turvottanut ja on ollu jälkkäreitä ja herkkuja ym. niin ei oo sen kummemmin paino noussu. Että kyl se vaan samalla lailla menee mullakin, kun tuossa joku kirjoitti, että syö ja syö eikä se paino vielä nouse. Niin jos joku väittää, että ihminen lihoo, kun se ny jotain rasvasta tosta syö, niin ei se nyt niin meee. Taidetaan tarvita kaikkea hiilaria, rasvoja, protsuja ym. ravinteita ihan meidän jokapäiväiseen hengissä pysymiseen, liikkumiseen ja sisäelinten toimimiseen.
    Että kyllä se lihasmassan kerääminen on ihan kunnon työtä ja pakko siinä on ajatella, että haluaa tervehtyä ja laittaa tuo liikunta paussille. Se tuntuu vievän aika paljon energioista pois, jos sitä on yhtäänkään liikaa. Saati sitten, että itellä nesteet ym. vähäisetkin kilot/grammat tippuu, jos teen isot ulosteet.
    (sori tällänen eritekeskeinen kommentti, mutta tuntuu vaikuttavan, mun prosessissa aika keskeisesti) Näyttää nimittäin siltä, että saan ja voin todellakin syödä ihan mitä vaan ja millon vaan ja kuinka paljon vaan, niin ei lihomista kovin helpolla tapahdu.
    Että joku toinen vois jo kauhistella ja tuntea nahoissaan, että nyt kyllä on ähky ja tuli kiloja lisää. Me niin kulutetaankin eri tavalla ja aineenvaihdunta on toisilla vilkas ja toisilla nopee. Ja toiset syö valtavia annoksia ja rasvasta, makeeta ruokaa, ja ovat sellasia (kuten nyt itsekin) tikkukeppejä ja toiset sitten vaikka syövät nirkosesti, niin ovatkin vähän tukevampi rakenteisia. Että ei se kyllä se pelkkä syöminen ole syynä siihen, että kuka on ylipainoinen ja kuka mitäkin. Yhdyn todella siihen,mitä täällä aiheesta kirjoitettiinkin, että kaikkea pitää ja saa syödä !!:)
    :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Oletko sä käynyt lääkärissä tämän sun oireilun takia?
      Koska mulle tuli kans mieleen tuo ravintoaineiden imeytyminen. Jos sä todella syöt paljon (puhutaan nyt yli minimien, eli 3000+) eikä sun paino lähde nousuun, niin kyseessä voi olla jotain imeytymishäiriötä. En tiedä tästä sen enempää, en ole lääkäri, mutta näin sh-toipumisen näkökulmasta itselleni tuli ensimmäisenä mieleen mahdolliset imeytymishäiriöt, varsinkin kun sanoit sen kestäneen jo useamman vuoden.

      Totta kai on myös se vaihtoehto, että sä et kuitenkaan syö tarpeeksi sun kehon tarpeisiin nähden. Sinuna ottaisin yhteyttä lääkäriin ja pyytäisin lähetettä tutkimuksiin, koska myönsit itsekin tämän vaivaavan sua. Samalla kiinnittäisin huomiota ruoan energian määrään ja lisäisin energian määrää huomattavasti ja samalla seuraisin että lähteekö paino nousuun.

      Tule kertomaan sitten että miten sulla on lähtenyt käyntiin! :)

      Poista
  51. Hei,
    ois kiva jos ois asiaa mielenhallinnasta, kompensoinnin, liikunnan kurissa pysymisestä, vaihtoehtoisista korjaavista harrasteista, ettei lähde hyppelemään. Liikunnasta ja levon merkityksestä on kyllä hyvin kirjoitettu täällä. Ja se onkin äärimmäisen tärkeä asia, mutta mitä tilalle ja niistä enemmän, että mieli pysys kurissa ja ottas elämään muita arvokkaita asioita tilalle, kun liikunnan. Liikunta kun on meille "myrkkyä" (liiallisessa määrin).

    Entäs pakko-oireet, sijaistoiminnot, niistäkin voisi kirjoittaa. Monella syömishäiriöisellä on paljon erilaisia pakkoja, rituaaleja, rutiineja ym. jotka kahlitsee ja vangitsee, rajoittaa elämään rennommin. Rajojen uskaliaampaa rikkomista. Mikä avuksi ja tueksi ja miten päästä niistä eroon. Koska ne vaikuttaa muidenkin elämään negatiivisesti.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Hyvä idea! Voin tehdä postauksen tuosta liikunnan korvaamisesta, kiitti vinkistä!
      Mutta tuosta "kurissa" pysymisestä sanon sellaisen jutun, että commitment, commitment ja vielä kerran commitment. Sulla on sairastaessa ollut se sairas itsekuri, joten käännä se nyt hyödyksesi: päätä, että nyt jää sitten liikunta tauolle ja se todella pysyy tauolla joka ikinen päivä. Toipumista ei voi toteuttaa kerran tai pari viikossa ja muina päivinä sluidailla vähän sieltä sun täältä. Eli se on valinta, ja se on sitoutuminen. Vain sillä tapaa tästä pääsee eteenpäin :)

      Mitä noihin pakko-oireisiin tulee, niin mikäli sulla ei ole ennen sairastumista ollut pakko-oireita, niin silloin ne on nälkiintymisen oireita ja ne poistuu korjaamalla ravitsemustila. Eli ruokaa, ruokaa ja vielä kerran ruokaa, ja niitä pelkoja päin menemistä :)

      Poista
  52. moikka,
    voisitko kertoa, miten paljon, usein ja mitä kaikkea esim. söit silloin, kun Heidi sulla oli EH ja söit ja söit, vaikka ei ollu nälkä?
    Toimiiko sulla ny omat nälkäsingnaalit?
    Onko jotain suositusta, mihin aikaan illasta kandeis vielä syödä kunnon iltapala,että jaksaa aamupalaan ?
    Ja mitäs tehdä, kun päässä pyörii se tyhmä kalkulaattori, joka laskee ja toitottaa, mitä on syöny tänään ja minkä verran ja mitä viel vois syödä?
    kiitos jo etukäteen!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kun mulla oli EH mä söin koko valveillaoloajan ja heräsin yölläkin syömään. Määriä on tosi vaikea sanoa, koska niitä en mitannut, lähinnä ehkä muodossa karkkipussit, suklaalevyt ja jäätelöpintit. Päivässä meni hyvinkin tuplasti minimit ja söin suurimmaksi osaksi just suklaata, karkkia ja jäätelöä. Usein en pystynyt menemään edes nukkumaan ennen kuin olin syönyt kokonaisen pintin Ben & Jerryä.
      Ja vaikka tosiaan söin koko päivän aamusta alkaen (mulla ei ollut yhtään mitään ruoka-aikoja, koska ihan oikeasti mä söin _koko_ajan_) lopettaen syömisen puolilta öin mennessäni nukkumaan, niin heräsin muutaman tunnin päästä yöllä syömään maapähkinävoita ja suklaata. Eli ei siis ole mitenkään outoa herätä yöllä syömään, ja jos sä heräät niin silloin sä syöt.
      Kun sulle iskee EH päälle niin anna mennä vaan, nauti siitä ruoasta! Älä välitä mistään 3-4 tunnin säännöstä vaan syö vaikka koko ajan. Pidä naposteltavaa mukana laukussa ja oikeasti syö mitä sun tekee mieli.

      Tuohon päänsisäiseen kalorilaskuriin vinkkaan katsomaan tuon edellisen postauksen Ajatuksen voima.
      Laita se merkille, pysy siitä tietoisena ja lopeta se heti kun huomaat. Käännä se ruoan ajattelu hyödyksesi, eli mieti mitä sun tekee mieli syödä ja sitten syö se.
      Muista, että sä voit syödä ihan kaikkea. Tässä vaiheessa sun minimit ei enää päde muuta kuin ehdottomana pohjana, jonka yli sun PITÄÄ mennä.

      Poista
    2. Söitkö hyvällä fiiliksellä, etkä sitten kompensoinut syömistä, tai oksentanut ym.?

      Eli mm vinkkaa ja ohjais siihen, että pitää vähintään syödä minimit, mutta saa mennä niin paljon yli, kun vaan jaksaa ja haluu syödä?
      Eikä tartte vahdata ja pelätä, että syökin enemmän....
      :)

      Poista
    3. Kyllä, nyt viime syksynä söin kaiken kompensoimatta ruoan murustakaan. Virheistään oppii :)

      Vilkaisepas sivu MinnieMaud, siellä on nuo säännöt ja siellä on myös lyhennelmä tuosta Minnesota Starvation Experimentistä, joka kertoo että EH on todella normaali vaihe. Minimit ovat VAIN minimejä eikä ole minkään valtakunnan kalorikattoa, eli et voi mitenkään syödä liikaa.
      Eli ei, ei todellakaan tarvitse pelätä syövänsä enemmän kuin minimit. Sun kroppa kertoo sen miten paljon ruokaa sä tarvitset, ei sun sh.

      Poista
  53. Oletko käyttänyt nutridrink juomia painonnoston helpottamissa tai ylipäänsä maistanut?

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Olen käyttänyt nutreja ja fresubineja sekä näitä marketeista saatavia ravinnejuomia, prodejuomia, sekä nutrien ja fresubinien vanukkaita, ja olen saanut samaa tavaraa letkulla.
      Tietyssä vaiheessa nämä ovat olleet apuna varsinkin toipumisen alussa mutta huomattavasti ennemmin otan sen ruokamuodossa.

      Poista
    2. Mäkin mielummin syön ja syön ja nautin hyvästä ruuasta ja laajennan ruokamaailmaa, kun vaan jois jotain lisäravinteita!:)
      Makeita ja suolasia vuorotellen ja pelkoruokia säännöllisesti..niin se homma etenee!

      Poista
  54. Saisiko täältä jonkin sortin vertaistukea siihen, kun pää kääntää kaikki kommentit ihan vinksalleen. Tänään gynekologi oli kirjoittanut papereihin sanan hoikka ja siitähän pää sai kunnon kierrokset. Hoikaksi sanotaan ihan terveen näköistä ihmistä. Itsellä bmi 17. Ja läheiset sanovat että näytän sairaalta, mutta kun kommentti tulee lääketieteen edustajalta (joka vielä kaiken lisäksi tiesi syömishäiriöstäni) se jotenkin merkkaa enemmän...Onko tämä vain sairauden ääni joka käyttää tilaisuutta hyväkseen...?

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Miksi se on sulle tärkeää sanotaanko sua hoikaksi vai sairaaksi? Millä tapaa se sinua auttaa? Tuoko se sulle onnea? Saavutatko sillä jotain?

      Aivan kuten itsekin arvelit, niin se on sairauden ääni.
      Mä ymmärrän mitä sä ajat kysymykselläsi takaa, koska olen itsekin flipannut samankaltaisesta tilanteesta. Mutta mä haluan laittaa sut miettimään tätä asiaa.

      Laita se merkille ja kumoa se sh:n väite. "En haluaisikaan näyttää sairaalta, en haluaisikaan olla sairas, vaan haluan olla terve."
      Vaikka et uskoisikaan noin, niin sano niin. Fake it till you make it!
      Lisää tästä tuolla postauksessa Ajatuksen voima.
      Ja kommenteista löytyy postaus tuolta tunnisteesta "Kommentit", vilkaisepas se :)

      Poista
    2. Kiitos. Ymmärrän tarkoituksesi herättää ajattelemaan. Toki tavoitteena on näyttääkin terveeltä ja olla terve. Tarkoitinkin, että tuli olo, ettei enää tarvitse nostaa sitä painoa. Että näytän jo terveeltä...Sen painonnoston tarpeellisuuden perusteleminen itselleni on paljon helpompaa kun joku ulkopuolinen sanoo siihen olevan tarvetta. Oma perustelu ei aina riitä :(

      Poista
    3. Eihän kukaan ole sanonut sun olevan terve tai näyttävän terveeltä. Päin vastoin, sulle sanotaan sun olevan sairas ja näyttävänkin siltä.

      Kuka sulle on sitten sanonut, että olet terve? Että olet elinvoimainen? Että olet normaalipainoinen?
      Nämä on kaikki sun tulkintoja, sun virheellisiä tulkintoja, jotka ei pidä paikkansa. Ei ole olemassa pistettä, jolloin olet yhtäkkiä tarpeeksi sairaudelle ja saat siltä luvan parantua. Tai on, mutta silloin olet kuollut.

      Fakta on se, että sä olet sairas, sä olet alipainoinen, sä olet aliravittu. Siinä on jo kolme syytä parantua, tervehtyä ja nostaa paino normaaliksi.
      Syömishäiriöltä ei kannata lupaa odottaa, koska sitä et tule saamaan. Se on ikävä fakta.

      Poista
  55. Hoikka ja sairaannäköinen. Mitä koet itse?
    Oletko sairaannäköinen vai terveesti hoikka vai onko se hoikkuus oikeesti sairaannäköistä ja epätervettä!
    Tosin itse voi kokea itsensä sopivaksi vaikka olisi sairaalloisen laiha.
    Ja silloin helposti tuudittautuu tyytyväisyyteen, vaikka on vaarallisen alipainoinen.
    Peilin eessä kun seisoo myös ilman vaatteita, niin näkee, miltä se kroppa näyttää.
    Joskus siinä voi havahtuakin, kun luut näkyy ja vaatteet lötköttää päällä. Eli vaatteetkaan ei näytä hyvältä, koska on liian laiha.

    Kyllä syömishäiriöstä kannattaa parantua, se ei anna mitään hyvää. Päinvastoin erilaiset vaarat lisääntyy ja vauriot syvenee.
    Parantuminen on pitkä, pitkä tie, joskus jopa läpi elämän kestävä taistelu, jos mieli ja keho ei korjaannu, vaan sh pitää otettaan ja puolustelee itseään ja olemassaoloaan.

    Joten sulle kovasti tsemppiä parantumisen tiellä.
    Ota rohkea askel ja kohtaa pelkoja ja nauti syömisistä. Niin minäkin yritän ja teen joka päivä lujasti töitä, että sh:n ajatukset eivät hallitsisi ja voittaisi.
    :)
    Siksi nyt on menos "kausi" jolloin syön joka päivä suklaata ja jotain muitakin "herkkuja". Koska kaikki ruoka on saman arvoista.

    VastaaPoista
  56. Kiitos myös itsellesi.

    Täältä olen saanut niin paljon itsekin ajattelemisen aihetta ja löytänyt syyn ryhdistäytymiselle ja syömään kunnolla.
    Ja siihen olen havahtunut, että kaikkia ruokia voi syödä ihan joka päivä. Kun kuuntelee ja seuraa omia mielihalujaan menee varmasti oikeaan suuntaan. Eli kun vaan syö siis paljon ja usein, eikä kompensoi ja skippaile. Ja mikä oivallus, että ei oikeesti oo epäterveellistä ja terveellistä erikseen.
    Romukoppaan sellanen ajattelu. :)!!
    Mitään lakkoja mistään "herkuist" ei tartte pitää. Niitä voi ja saa syödä joka päivä. Ne ei maailmaa eikä meidän kroppaa tuhoa. Päinvastoin, tekee niin hyvää, että maailma hymyilee sen jälkeen.

    Hyviä vointeja Heidi sullekin ja nautihan hyvästä ruuasta. Me ollaan ansaittu hyvä olo ei itsensä kiduttaminen ja kuihduttaminen.

    VastaaPoista
  57. Kannustan syömään ja tavoittelemaan tervettä kroppaa ja mieltä!
    Ei kannata kituuttaa itseään ja laihdutella.
    Olen sen itsekin nyt konkreettisesti tajunnut.
    Ja yhdyn todella edellisiin mielipiteisiin, että nyt vaan kaikkee mahollista syömistä, ja etenkin hiilihydraatteja ja rasvoja. Ruokaa, mistä oikeesti saa energiaa!
    Mulla on periaate, että nyt ei kieltäydytä, vaan sallitaan. Niin silloin alkaa mieli rentoutua ja elämä vapautua. Pääsen irti sh:n kahleista. Menen kohti pelkoja ja voitan. Saan rohkeutta ja luottamusta. Ja kun opin hyväksymään itseni, niin se riittää ja on hyvä. Ei muiden mielipiteitä pidä liikaa kuunnella, ja varsinkaan vertailla ja seurata. Me ollaan kaikki erilaisia. Ohjeita ja vinkkejä on hyvä kysellä, jos on ihan tuuliajolla, mutta muistaa, ettei ota aina kaikkea kirjaimellisesti vaan oppii soveltamaan.

    Tsemii!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Just niin! Veitte sanat suustani.
      Ei tässä oo varaa kieltäytyä, vaan syödä ja saada tilanne normaaliksi. Ei oo kiva olla luikkulommoposki, jota toljataan halveksuvasti.
      Ja mulle ainakin lekurissa on sanottu, että oot kyllä alipainoinen ja sietäs saada kiloja lisää. Kysyvät melkein heti, että ootko aina ollu tällanen, onko taustalla syömiahäiriöö ym.
      Se on sitten minun asiani, mitä vastaan. Kerronko totuuden vai vääristelenkö sitä.
      Ja myhäillen kyllä otin vastaan yhen lääkärin vinkin, kun hän kehotti syömään runsaampia annoksia, lisää hiilareita ja rasvoja ruokavalioon ja sokerisia tuotteita. Sanoi, että ei mitään tartte vältellä!
      Vau!

      Poista
  58. Ja hei, mitä lekuri viel sanoi, liikuntaa käski ehdottomasti himmata ja keskittyä esim.joogailemaan, rentoutumaan, ym.
    Oli ihana lääkäri, niin ymmärtäväinen ja hyviä vinkkejä antoi!

    VastaaPoista
  59. Hei! En tiedä onko tämä blogi enää aktiivinen, mutta laitanpa kysymykseni/kommenttini tänne silti. Olen sairastanut s-häiriötä noin viitisen vuotta erilaisin vaihein. Nyt syksyn ja talven aikana painoni on taas tippunut jonkin verran..Samaan aikaan huomasin syksyllä, että saan sellaisia kummallisia kylmänhien kohtauksi, saatan siis palella esim. aamun, mutta ip:llä iskee kylmähikinja saatan hikoilla paljonkin ilman, että olisi todella kuuma. Lisäksi nyt kolmen kuukauden aikan olen ruvennut kuumeilemaan/lämpöilemään, jolloin lämpöni nousee korkeimmillaan n.37,5 -useimmiten 37, ilman muita flunssan ts. oireita ja saattaa pysyä koholla useita päiviä. Oloni on tällöin todella heikko ja kuumeinen. Olen käynyt verikokeissa ja lääkärissä mutta missään kokeissa ei ole löytynyt mitään. Siksi mietinkin nyt, voiko tämä johtua alipainosta ja nälkiintymisestä...? Lääkärino ei ottanut tähän mitään kantaa. Löytyykö teiltä vastaavia kokemuksia? Olen itse hyvin huolestunut kuumeilusta sekä painoni laskusta, mikä aiheuttaa myös todella kova ahdistusta ja stressiä.

    VastaaPoista

Kommentteja, joissa on manittu BMI- tai painolukemia,ei julkaista, joten ethän mainitse niitä! Riittää, että mainitset olevasi ali-, normaali- tai ylipainoinen.
Kiitos! <3